Політв’язень Клих скаржиться на біль в серці, нирках і ногах – матір

Новини
Станіслав Клих в колонії Верхньоуральська Фото: Facebook Татьяна Щур

Незаконно укладений в РФ український політв’язень Станіслав Клих, утримуваний у Верхньоуральській в’язниці Челябінської області, виглядає трохи краще, але постійно скаржиться на біль в серці, нирках і ногах.

Про це виданню Українська правда повідомила мати українця Тамара Клих, яка 27 вересня повернулася з РФ після триденного побачення з сином в російській в’язниці, передає Центр журналістських розслідувань.

«Страшно тяжка дорога була, якби не консули наші, то не знаю, як би добратися і оце все. Допомогло дуже консульство. Троє суток бачилися у тюрмі. Так з виду Стас краще виглядає, як минулого року був, – я востаннє його минулого року бачила. Зараз виглядає трохи краще. Але скаржиться, що страшно болить серце, весь час на ліках, болять нирки і ноги», – сказала Тамара Клих.

За її словами, на погіршення самопочуття її сина могли вплинути також і ліки, які йому кололи в лікарні.

«Коли його забрали у Магнітогорськ у лікарню, то там же колють і не кажуть, що вони колють. Там якісь порошки і уколи давали. І в їжу щось підсипають, Стас каже, що відчувається це. То він відмовляється і більше з магазина харчується. Але ж там кожен раз треба писати заяву. І там через 3-4 години прийдуть, а можуть і не прийти, і мусиш їсти ту бурду. Каже, дають таку їжу, що жах один», – зазначила Тамара Клих.

За її словами, умови утримання у в’язниці жахливі.

«Холод, все брудне, навіть білизну попрати не можна, бо вода – лід. Сам страшний, брудний. Звичайно, там, де нас приймали, то і ремонт був, і вода бігла в туалеті. То Стас сказав, що в рай попав, бо і мама поруч, і постіль геть інша. Я трохи кип’ятильником нагріла води, то хоч трохи ту робу попрала. Бо не дають ні спортивного (одягу передати – ред.), нічого, шкарпетки лиш взяли, дві майки. Ще термобілизну дозволили», – сказала Тамара Клих.

Вона також зазначила, що син з моменту, як тільки його привезли в тюрму в Верхньоуральську, сидить в одиночці.

Незважаючи на побачення з сином, Тамара Клих дуже засмутилася, тому що у в’язниці відмовилися прийняти передачу, яку вона привезла.

«Стас дуже вдячний усім, що згадують, сумує страшно за домом. Просить, щоб писали йому листи. Його адреса: 457670 Россия, Челябинская область, г. Верхнеуральск, ул. Северная, 1 ФКУ – тюрьма, Клых Станислав Романович, 1974 г.р. Писати треба російською, бо інакше листи не доходять», – сказала мати ув’язненого.

Вона додала, що Стас у своэ звільнення не вірить.

«Тому у мене прохання до вас. Напишіть, хай люди пишуть листи. Не тільки Стасу, всім нашим політв’язням, бо то для них розрада і підтримка», – зазначила мати в’язня Кремля.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув’язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк нібито були членами організації УНА-УНСО і в кінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва українця всі звинувачення відкинули. За їх словами, вони ніколи не були в Чечні і не брали участь в бойових діях.

26 жовтня Верховний суд РФ, розглянувши апеляцію захисту, залишив в силі вирок Карпюк та Клиху.

В кінці грудня 2016 року адвокат Докка Іцлаев, який відвідав Клиха в СІЗО м.Грозний, повідомив, що психічний стан українця погіршується. Він висловив побоювання, що етапування в колонію ще більше позначиться на його здоров’ї.

3 квітня 2017 року адвокат Ілля Новіков повідомив, що Станіслава Кліха етапували в Верхньоуральську в’язницю в Челябінській області.

У грудні 2017 року міжнародна правозахисна організація Amnesty International повідомила, що Станіслава Клиха в російській колонії змусили пройти примусове психіатричне лікування, яке негативно позначилося на його здоров’ї.

31 січня 2018 року Станіслава Клиха у в’язниці зміг відвідати адвокат і правозахисник Роман Качанов, якому вдалося особисто поспілкуватися з українцем.

6 лютого 2018 року Станіслава Клиха у Верхньоуральській в’язниці Челябінської області відвідав консул України.