Окупанти не дозволили журналісту Семені виїхати з Криму на лікування в Київ

Новини
Микола Семена фото: Facebook Ayshe Umerova

Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) РФ не дозволила засудженому «судом» окупованого Криму до умовного терміну журналісту Миколі Семені виїхати з півострова для проходження лікування в кардіологічній клініці Києва.

Про це повідомляє видання Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відповідну відповідь з російської Федеральної служби виконання покарань отримав адвокат журналіста Еміль Курбедінов», – пише видання.

7 вересня Національний союз журналістів України закликав українську владу і міжнародні організації докласти всіх зусиль, щоб домогтися необхідного лікування в кардіологічній клініці Києва кримського журналіста Миколи Семени.

Також Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова звернулася до представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра і до омбудсмена РФ Тетяни Москалькової з проханням посприяти виїзду Миколи Семени на лікування до Києва.

Як повідомлялось, 22 вересня «Желєзнодорожний райсуд» окупованого Сімферополя засудивжурналіста Миколу Семену до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням є 2 рази на місяць для контролю у ФСВП. «Суд» визнав Семену винним в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).

18 грудня «Верховний суд Криму» пом’якшив вирок Миколі Семені в частині додаткового покарання: мова йде про заборону займатися публічною діяльністю на 2 роки, а не три, як було раніше в попередньому рішенні «суду».

В кінці версня 2018 року ЄСПЛ зареєстрував скаргу Миколи Семени і його захисника, адвоката міжнародної правозахисної групи «Агора» Олександра Попкова на вирок «Желєзнодорожного райсуду» Сімферополя, який засудив журналіста на 2 роки 6 місяців ув’язнення умовно із забороною займатися публічною діяльністю.