Крим експортує свої товари без сертифікатів ТПП України

Новини
Вантажний термінал компанії «Авліта» в Севастополі Фото: Wikimapia

Торгово-промислова палата України не надає сертифікати походження товарів та сертифікати вільного продажу товарів, вироблених на окупованій території Автономної Республіки Крим. 

Про це повідомив перший віце-президент ТПП України Михайло Непран у відповіді на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань до ТПП.

Оскільки санкційний режим, введений Україною, ЄС та США щодо тимчасово окупованих АР Крим та м. Севастополя,  забороняє експорт вироблених на цих територіях  товарів, окрім тих, що мають виданий відповідним органом України сертифікат, у ТПП України запитувалась інформація щодо видачі сертифікатів про походження товарів та сертифікатів вільного продажу товарів, вироблених у Криму у період з березня 2014 року та яким саме фізичним і юридичним особам. 

У відповіді перший віце-президент ТПП України зауважив, що запитувана  інформація про надання сертифікатів не є публічною, але, зважаючи на її  значимість, повідомив, що торгово-промислові палати в Україні такі документи на вироблені у Криму товари не надають.

«На цей час (з урахуванням строку давності) сертифікати про походження товарів та сертифікати вільного продажу товарів, вироблених на окупованій території АР Крим, торгово-промисловими палатами в Україні не видаються», – повідомив Михайло Непран.

Перший віце-президент ТПП України Михайло Непран Фото 112.ua

Нагадаємо, 20 вересня 2018 року Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб заявило про намір ініціювати санкції проти компаній, які сприяють виробництву хімічної продукції на території тимчасово окупованій АР Крим всупереч чинному законодавству України, і тих, що здійснюють реалізацію такої продукції на території інших країн.

Раніше повідомлялося, що РФ за останній рік наростила експорт зерна з окупованого Криму до Сирії в рамках домовленостей, які забезпечують півострову, що знаходиться під західними санкціями, ринок збуту для надлишків урожаю, а сирійському президенту Башару Асаду дають надійне джерело поставок пшениці.

В листопаді 2017 року, порушуючи міжнародні санкції, з портів окупованого Криму морськими судами (крім поромів) було вивезено на експорт близько 102 800 тонн кримського зерна, що становить 87,3% загального обсягу незаконного експорту вантажів з півострова. Значна частка цього обсягу була експортована через зерновий термінал «Авліта» у м. Севастополі.