Україна ініціює введення санкцій щодо компаній, пов’язаних з титановим заводом Фірташа у Криму

Новини
Вид на «непрацюючий» завод «Кримський титан» з боку Херсонщини, березень 2018 року Фото: investigator.org.ua

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб після хімічних викидів на заводі «Кримський Титан» (Армянська філія «Юкрейніан кемікал продактс»), що належить українському олігарху Дмитру Фірташу, заявило про намір ініціювати санкції проти компаній, які пов’язані з виробництвом хімічної продукції на території окупованого Криму та її реалізацією.

Про це йдеться в заяві МінТОТ, передає Центр журналістських розслідувань.

«Міністерство підготувало пропозиції про застосування санкцій до ряду юридичних осіб, які сприяють виробництву хімічної продукції на території тимчасово окупованій АР Крим всупереч чинному законодавству України, і тих, що здійснюють реалізацію такої продукції на території інших країн», – зазначають автори заяви.

У МінТОТ нагадали, що виробником хімічної продукції на тимчасово окупованій півострові, зокрема, в постраждалому від хімічних викидів Армянську, є ТОВ «Титанові інвестиції», яке вже знаходиться під санкціями.

На переконання фахівців міністерства, хімічна продукція виготовлена ​​з порушенням встановленого правового режиму тимчасово окупованих територій і з використанням незаконно добутих корисних копалин з надр, які належать виключно Україні, зокрема природного газу і води з підземних джерел, а саме виробництво такої продукції загрожує життю і здоров’ю громадян України як на підконтрольних, так і на окупованих територіях.

У перелік компаній, за якими пропонується застосувати санкції, за повідомленням прес-служби, відносяться «Летан Інвестментс Лімітед» (Кіпр), ТОВ «Тітанактів» (Росія), ТОВ «Центр оптимальних технологій» (Росія), «Охна Холдінгс Лімітед» ( Кіпр), ТОВ «Хімкомснаб» (Росія), «Толексіс Інтерпрайзіз ейдж» (Швейцарія).

«Введення санкцій на адресу всіх причетних (до торгівлі і виробництва хімікатів в Криму – ред.) юридичних осіб унеможливить економічні відносини з Україною, дозволить обмежити або припинити економічні відносини з країнами ЄС», – йдеться в заяві.

Міністерство вже підготувало і подало проект відповідного розпорядження органам державної влади. Надалі планується представити проект уряду і Раді національної безпеки і оборони.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, завод олігарха Дмитра Фірташа «Кримський титан», який вже три роки не платить екологічний податок за скидання відходів у відстійники в Херсонській області, вказуючи в документах українським податківцям, що нібито не працює, доплатить до бюджету окупантів в Криму майже 740 млн рублів за скидання відходів у «кислотонакопичувач»» на півночі півострова.

Нагадаємо, що 14 вересня російська “Новая газета” опублікувала так зване «фото зруйнованої конструкції» між кислотним накопичувачем титанового заводу у Армянську та озером Сиваш. 19 вересня кореспонденти Центру журналістських розслідувань пройшли по дамбі на адмінмежі Криму і Каланчацького району Херсонської області. Жодних пошкоджень споруди дамби не виявлено.

Як повідомлялося, у ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача титанового заводу – Армянської філії ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс» (до 2015 року – ПрАТ «Кримський титан») українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві пов»язаним ТОВ «Титанові інвестиції». У місті введено надзвичайний стан.

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям,  завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).

Прокуратура АРК розслідує два кримінальних провадження щодо виробничої діяльності Армянського філіалу ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс»: щодо  порушення екологічного законодавства з 2016 року та за фактами забруднення атмосферного повітря після викидів хімічних речовин у серпні 2018 року.