Українське підприємство постачало щебінь для будівництва Керченського мосту – СБУ

Новини
Фарватерна ділянка Керченського мосту Фото: most.life

Співробітники Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки спільно з Головним слідчим управлінням СБУ викрили факти протиправного постачання українським підприємством до Росії щебеню, який використовувався для незаконного будівництва Керченського мосту.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-центру СБУ.

«Оперативники спецслужби задокументували, що менеджмент одного з українських підприємств, яке здійснює видобування щебеню, налагодили його поставки до країни-агресора. Ділки без необхідної дозвільної документації видобували у кар’єрах, власником яких є громадянин РФ, корисну копалину та реалізовували її, зокрема через посередників російській компанії, яка є дочірньою структурою «ОАО «Мостожелезобетонконструкция»», – йдеться у повідомленні.

Фото: ssu.gov.ua

Співробітники СБУ встановили, що це товариство під час закупівлі продукції українських постачальників виконувало роботи із будівництва Керченського мосту. Загалом до Росії було здійснено 25 поставок щебеню загальною масою 28 тисяч тонн.

«Через співпрацю української комерційної структури із російськими підприємствами, що провадять господарську діяльність на тимчасово анексованій території АР Крим, слідство вбачає у діях бізнесменів ознаки підтримки окупаційної адміністрації РФ на півострові», – наголосили в спецслужбі.

Фото: ssu.gov.ua

У межах розпочатого кримінального провадження за ч.3 ст.110-2 КК України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) правоохоронці провели санкціоновані слідчі дії в приміщеннях адміністрації кар’єрів та за місцем фактичного проживання директора підприємства. Співробітники СБУ виявили та вилучили договори, контракти, вантажно-митні декларації, які підтверджують фінансово-господарські операції з російськими структурами, що діють у тимчасово анексованому Криму.

Фото: ssu.gov.ua

Тривають слідчі дії для встановлення всіх задіяних осіб у протиправному механізмі та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Як повідомлялось, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга.

15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.

31 липня ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту. Обмежувальні заходи введені, зокрема, проти компаній Аркадія Ротенберга – ВАТ «Мостотрест», ТОВ «Стройгазмонтаж» і ТОВ «Стройгазмонтаж – Міст» («СГМ-Міст»).

Кабінет міністрів внесе на розгляд РНБО України пропозицію застосувати санкції до 19 російських компаній, які брали учать в незаконному будівництві Росією Керченського мосту, зокрема, проти компаній російського олігарха Аркадія Ротенберга – ВАТ «Мостотрест», ТОВ «Стройгазмонтаж» і ТОВ «Стройгазмонтаж – Мост» («СГМ-Мост»), які вже перебувають під санкціями США та ЕС.

1 жовтня були зняті обмеження для проїзду вантажних фур по Керченському мосту.

4 жовтня у Керченській протоці на ділянці будівництва залізничної частини Керченського мосту під час монтажу один з прольотів впав у воду, постраждалих немає.