У США заморозили активи російського бізнесмена Дерипаски

Новини
Олег Дерипаска

Уряд США заморозив активи російського бізнесмена Олега Дерипаска, в тому числі його особняки в Нью-Йорку і Вашингтоні.

Про це повідомляє New York Post з посиланням на чиновників Міністерства фінансів, передає Центр журналістських розслідувань.

Також влада США веде переговори з Дерипаскою про відмову від активів в Європі, проти яких можуть бути введені санкції.

Незважаючи на заморозку, Дерипаска домовився з владою США, щоб в належних йому будинках проживали колишня дружина іншого російського бізнесмена Романа Абрамовича Дар’я Жукова разом з дітьми.

В якості домашньої адреси Жукова вказала 11 East 64th St. в Манхеттені – заморожений актив Олега Дерипаски Нью-Йорку, стверджує газета.

За даними видання, Дерипаска з 2008 року володіє в Нью-Йорку п’ятиповерховим будинком, яким раніше володів арт-дилер Алек Вільденштейн. Бізнесмен купив його за $ 42,5 млн.

Жукова дружить з дочкою президента США Іванкою Трамп. Вона часто разом з Абрамовичем проводила час з Іванкою та її чоловіком Джаредом Кушнером, відзначає видання.

6 квітня цього року США ввели нові санкції проти російських олігархів і компаній, в тому числі – проти Дерипаски і компанії Rusal. До кінця цього ж дня в результаті санкцій стан російського мільярдера скоротилося на $ 957 млн. 4 травня в зв’язку з введиннимі санкціями Надвоіцкій алюмінієвий завод почав працювати «на склад».

 Центр журналістських розслідувань звірив оновлені санкційні списки OFAC міністерства фінансів США та РНБО України, і знайшов 40 «несинхронізованих» російських компаній та 25 «забутих» прізвищ російських державних діячів та бізнесменів.

Об’єднана компанія «Русал» (Объединенная компания «Русал»), що належить Олегу Дерипасці, присутня у списку РНБО, але з недостовірними даними: вказаний ІНН та інші реєстраційні дані належать компанії «Русский алюминий»,що є лише одною із дочірніх компаній, а адреса – компанії “Русал Норильск”, ліквідованій у 2014 році. Між тим у списку OFAC внесена зовсім інша компанія – United company RUSAL, зареєстрована у Джерсі. Крім того, до українського списку не внесені щонайменше шість компаній, які належать або контролюються Олегом Дерипаскою:

  • группа компаний Basic Element («Базовый элемент»)
  • ОАО «Агрохолдинг «Кубань»
  • ООО В-Finance
  • группа компаний “EN + Group PLC”
  • ОАО “Группа ГАЗ”

У відповідь на запит Центру журналістських розслідувань щодо невідповідності санкційних списків США та України з переліком невнесених компаній , у Раді національної безпеки і оборони повідомили, що  секретар РНБО Олександр Турчинов дав доручення  направити надану інформацію  для розгляду і належного реагування до Кабінету міністрів України та Служби безпеки України.