Рада дозволила передати в користування Вселенського патріархату Андріївську церкву в Києві

Новини
Андріївська церква в Києві Фото: andriyivska-tserkva.kiev.ua

Верховна Рада дозволила передати в користування Вселенського патріархату Андріївську церкву в Києві. При цьому храм, який є пам’ятником архітектури, залишається в складі Національного заповідника «Софія Київська».

За ініційований президентом законопроект (№9208) «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника« Софія Київська »в четвер, 18 жовтня, проголосували 237 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

За словами керівника комітету ВРУ з питань духовності Миколи Княжицького, передача Андріївської церкви Вселенському патріархату не суперечить українському законодавству.

«Він дійсно виписаний у межах законодавства, він доручає Кабінету Міністрів віддати в користування цю пам’ятку архітектури, лише в користування, він не суперечить українському законодавству, але свідчить про політичну позицію і президента України, і українського парламенту», – сказав Княжицький.

Законопроект передбачає, що Андріївська церква (адреса: м.Київ, Андріївський узвіз, 23), яка є об’єктом культурної спадщини і пам’яткою архітектури та перебуває державній власності, передається у безоплатне постійне користування Вселенському патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій.

«Використання Андріївської церкви Вселенським патріархатом здійснюється з додержанням законодавства про охорону культурної спадщини», – йдеться в документі.

Також проект закону пропонує внести зміни до закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», доповнивши його статтею 17-1, згідно з якою передача Андріївської церкви в постійне користування не спричиняє виключення її з переліку об’єктів нерухомої культурної спадщини Національного заповідника «Софія Київська2.

Згідно із законопроектом, договір про надання в постійне користування Андріївської церкви має містити такі умови: найменування культової споруди як об’єкта державної власності, як пам’ятки культурної спадщини національного значення, умови та режим використання, збереження, охорони та утримання в належному стані пам’ятки національного значення, доступу до такої пам’ятки відповідно до законодавства про охорону культурної спадщини тощо.

На думку президента України, який ініціював законопроект, передача Андріївської церкви в користування Вселенському патріархату сприятиме прискоренню отримання Томосу – визнання Всесвітнім православ’ям помісної православної церкви України.

«Держава намагається всебічно надавати підтримку, у межах чинного законодавства, цьому процесу та створити гідні умови для здійснення своїх надзвичайно важливих представницько-комунікативних функцій екзархами Вселенського патріархату. Повноцінне ж функціонування цього представництва, серед іншого, потребує також забезпечення належною гідною культовою спорудою, в якій посланці Вселенського патріархату зможуть регулярно здійснювати богослужіння», – йдеться в пояснювальній записці.

Зараз в Андріївській церкві проходять богослужіння Української автокефальної православної церкви.

Нагада’мо, президент Петро Порошенко запропонував передати Андріївську церкву в Києві в постійне користування Вселенському Патріарху.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Української помісної православної церкви. На Фанарі заявили, що процес надання томосу буде продовжений. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які наклала Російська православну церкву наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

Патріарх Київський і Всієї України-Руси Філарет повідомив, що українські православні ієрархи проведуть Собор, на якому буде прийнято рішення про створення єдиної помісної православної церкви.

Синод Російської православної церкви (РПЦ) визнав неможливим її подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом після рішення Синоду Вселенського патріархату підтримати надання автокефалії Українській православній церкві.