Прокуратура АРК запросила для кримського екс-депутата Ганиша 12 років ув’язнення – адвокат

Новини
Екс-депутат Верховної Ради АРК Василь Ганиш Фото: RFE/RL

Прокуратура АРК попросила Дніпровський райсуд Києва визнати екс-депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша винним в державній зраді і засудити його до 12 років позбавлення волі.

Про це виданню Крим.Реалії повідомив адвокат екс-депутата Андрій Руденко, передає Центр журналістських розслідувань.

«12 жовтня були дебати, в ході них прокурори майже годину викладали обвинувачення і докази, які на їхню думку, підтверджують провину. Прокурори просили визнати Василя Ганиша винним в скоєнні державної зради і вважають, що відповідним покаранням буде ізоляція від суспільства, тобто позбавлення волі на строк 12 років без конфіскації майна», – сказав Руденко.

Очікується, що дебати в суді продовжаться 22 жовтня, на них свою позицію представить обвинувачений і його захисник.

Як повідомлялося, 28 квітня 2015 року колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша затримали при виїзді з окупованого Криму. Йому було пред’явлено обвинувачення в державній зраді за ч.1 ст.111 КК України. Його справа розглядається в Дніпровському райсуді Києва. Прокуратура АРК звинувачує Ганиша в тому, що 11 квітня 2014 року він взяв участь в засіданні кримського парламенту, на якому приймалася так звана «Конституція Республіки Крим», а також в тому що він у липні 2014 балотувався на організованих окупантами «виборах» до міськради Феодосії.

Ганиш стверджує, що він був єдиним депутатом кримського парламенту, які проголосували проти «референдуму». На його думку, обвинувачення в державній зраді є необгрунтованими.

14 січня 2016 року Дніпровський районний суд Києва змінив запобіжний захід Ганиша з утримання вартою на домашній арешт у зв’язку зі станом здоров’я.

23 листопада 2016 року в Дніпровському районному суді Києва прокуратура АРК відмовилася від частини звинувачень у справі колишнього депутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша.

12 грудня 2016 року прокуратура АРК на засіданні Дніпровського райсуду Києва пред’явила Василь Ганиш обвинувачення в новій редакції, вилучивши з нього епізод щодо участі голосуванні за проведення так званого «референдуму» про статус Криму.