Засудженого в Криму українця Штиблікова в РФ етапували у невідомому напрямку

Новини
Дмитро Штибліков Фото: Facebook Дмитрий Штыбликов

Засудженого в окупованому Севастополі фігуранта «справи українських диверсантів» Дмитра Штиблікова етапували з колонії №6 російського міста Омська в невідомому напрямку.

Про це повідомив журналіст російської служби Радіо Свобода Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

За його даними, Штиблікова, який знаходився в умовах ізоляції в ПКТ (приміщення камерного типу), етапували після зіткнень в колонії Омська, які відбулися увечері 6 жовтня. У той же час Штибліков в них не приймав участі, стверджує Наумлюк.

За його інформацією, 6 жовтня в колонії Омська відбулися зіткнення між ув’язненими через тортури і побиття, з вікна вивісили банер «Врятуйте». Були введені спецназ і співробітники Росгвардіі. Після бунту, в якому брало участь до 200 ув’язнених, частина з них оголосила голодування. В результаті постраждали близько 40 осіб, щонайменше один був доставлений в реанімацію.

Нагадаємо, 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.

Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили.

16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 рублів.

У квітні 2018 року стало відомо, що Штиблікова етапували до виправної колонії №6 російського Омська.

Правозахисники зафіксували дуже багато фактів порушення прав затриманих ФСБ в окупованому Криму так званих «українських диверсантів», включаючи фальсифікацію доказів і показань свідків, застосування тортур і психологічного тиску, а також позбавлення права на захист і справедливий суд, що дає підстави вважати їх політв’язнями.