Оператору затриманого у порту Херсона танкера «Механик Погодин» нададуть документи з обмеженим доступом (виправлено)

Новини
Фото: vftanker.ru

Суддя Херсонського окружного адміністративного суду задовольнила клопотання представника компанії «В. Ф. Танкер» – оператора затриманого в Херсоні російського танкера «Механик Погодин» – про ознайомлення з документами СБУ, що мають обмежений інформаційний доступ. Підготовче засідання суду перенесли на 14 листопада.

Про це повідомив кореспондент Центру журналістських розслідувань, який був присутній на судовому засіданні.

Позивачем у справі виступає оператор судна – ТОВ «В.Ф.Танкер» з російського Нижнього Новгорода. Російська компанія вимагає визнати протиправним рішення капітана Херсонського морського порту Івана Єфименка про ненадання дозволу на вихід судна із акваторії порту. Другим відповідачем виступає Азово-Чорноморське управління Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

Під час засідання представник позивача подав клопотання про надання деяких документів про обставини блокування судна, що мають обмежений інформаційний доступ. Представники ДПСУ були проти надання такої інформації представнику держави-агресора.

Суддя Оксана Дмітрієва ухвалила рішення надати необхідну інформацію позивачу.

Суддя Оксана Дмітрієва, голова Херсонського окружного адмінсуду Фото: investigator.org.ua

Підготовче засідання призначено на 13:30, 14 листопада.

«Справа розглядалася в спрощеному порядку позовного провадження, суддя ухвалила перейти до розгляду справи загального позовного провадження. Підготовче засідання у даній справі призначено на 14 листопада», – повідомила Наталія Сичова, прес-секретар Херсонськго окружного адміністративного суду.

Нагадаємо, 10 серпня постпред президента в АРК Борис Бабін повідомив, що в Херсонському морському торговому порту правоохоронці виявили та задокументували судно «Механик Погодин» (IMO 9598397) під російським прапором, що належить російській компанії VEB-Leasing OJSC (Санкт-Петербург), пов’язаної з компанією «Внєшекономбанк РФ», що знаходиться під санкціями США.

12 серпня український омбудсмен Людмила Денисова повідомила, що 12 російських моряків танкера «Механик Погодин» вільні в пересуванні, їх ніхто не затримує, однак вони вважають за краще залишатися на борту судна.

«Механик Погодин» був зафрахтований ТОВ «В.Ф.Танкер» з Нижнього Новгорода і виконував перевезення дизельного пального з Туркменії в Україну за договором фрахту в інтересах канадської компанії Oil Marine Shipping and Chartering Inc. За оцінками українських правоохоронців, орієнтовна вартість російського танкера і його вантажу разом складають близько 7 млн дол. США.

За даними російського держреєстру юросіб (ЕГРЮЛ) компанія «В.Ф.Танкер» є засновницею ТОВ «В.Ф.Танкер-Инвест» з Нижнього Новгорода, яка входить до санкційного списку України. Обидві компанії знаходяться у стані реорганізації, після чого припинять свою діяльність, приєднавшись до Акціонерного товариства «Судоходная компания «Волжское пароходство». 

Деякі російські судновласники призупинили вантажні перевезення в Україну після того, як танкер «Механик Погодин» під прапором РФ був затриманий в порту Херсона через санкції, введені Україною проти РФ.