Чергова російська компанія долучилася до «реставрації» Хан-Сараю

Новини
«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Едем Дудаков

Тендер на розробку науково-проектної документації (НПД) з ремонтно-реставраційних робіт у Ханському палаці в Бахчисараї виграло ТОВ «Меандр» з Санкт-Петербургу.  Загальна сума контрактів, які ця компанія отримала у анексованому Росією Криму за два роки, підбирається до позначки у два мільярди рублів.

Про це у статті  «Гроші – «пітерським»,  війна – палацам» повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За даними порталу держзакупівель РФ, ТОВ «Меандр» розроблятиме науково-проектну документацію до ремонтно-реставраційних робіт у головному корпусі Ханського палацу в Бахчисараї, а також за окремим контрактом – до ремонтно-реставраційних робіт у Графському корпусі, Ханській кухні, Конюшенному корпусі, Бібліотечному корпусі та Соколиній вежі. Вартість контрактів становить відповідно 66,6 та 70,4 млн рублів.

Також ТОВ «Меандр» отримало контракт з розробки НПД та виконання першочергових протиаварійних виробничих робот у Комплексі споруд Воронцовського палацу в Алупці на суму 367 млн рублів.

«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Едем Дудаков

Крім того, компанія отримала два контракти поспіль на першочергові протиаварійні роботи на об’єкті «Сходи великі й малі» на горі Мітридат у м. Керч на суму 166 та 125 млн рублів. Також ТОВ «Меандр» отримало підряди в анексованому Криму. Зокрема, компанія  реставрує Генуезьку фортецю, «Мечеть і медресе» та «Комплекс монастиря Сурб-Хач» в Старому Криму, «Садибу Палласа» і «Будинок офіцерських зборів 51-го піхотного Литовського полку» в Сімферополі; Лівадійський палац, будинок письменника Антона Чехова та Ластівчине гніздо в Ялті.

На замовлення «Служби капітального будівництва Республіки Крим» у центрі Сімферополя на місці знесеного за рішенням окупаційної «влади» Театру ляльок ТОВ «Меандр« будує «Кримський державний центр дитячого театрального мистецтва». Сума контракту становить 930 млн рублів.

«Хто ж володіє такою фартовою на тендерах та успішною в останні кілька років компанією? За даними ЕГРЮЛ, засновником «Меандру» є одна людина – Єлєна Завадская. Вона ж сама нею і керує. Причому, генеральним директором ТОВ вона стала у 2015 році, а власницею – у квітні 2017 року (до неї власником був Андрій Кузін, який до 2016 року ділив «уставник» фірми з Людмилою Логіновою). Отже, Завадская отримала повний контроль  у компанії у час особливо стрімкого підйому на державних підрядах, в тому числі – в окупованому Криму. Однак повірити, що саме ця молода мила жіночка і є кінцевим бенефіціаром мільярдних контрактів, важко. Версії у російських і кримських ЗМІ одноманітні – міністр Мединський», – пише автор статті Євген Лешан

Нагадаємо, роботи у Ханському палаці в Бахчисараї проводили ТОВ «Кірамет« (Сімферополь) та ТОВ «Корпорація АТТА Груп» (Москва). Під виглядом протиаварійних фактично здійснювались неякісні і нефахові реставраційні роботи, які знищували пам’ятку кримськотатарської палацової архітектури.

У червні 2018 року управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим і Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом незаконного знищення, руйнування і псування пам’ятника історії – Ханського палацу в Бахчисараї.

Детальніше про фаворита незаконних «реставраційних» тендерів у Криму читайте у статті Євгена Лешана «Гроші – «пітерським»,  війна – палацам» .