Поліція АРК відкрила кримінальне провадження за фактом знищення Ханського палацу

Крим
«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

Управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим і Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом незаконного знищення, руйнування і псування пам’ятника історії – Ханського палацу в Бахчисараї.

Про це повідомила прес-служба поліції, передає Центр журналістських розслідувань.

«В тимчасово окупованому Криму, під виглядом реставраційних робіт, триває знищення пам’ятника ХVI століття – Ханського палацу в Бахчисараї, який є унікальним архітектурним пам’ятником і єдиним у світі зразком кримськотатарської палацової архітектури, який складається з понад 19 об’єктів. Відбувається втрата його автентичності, знищення історичної цінності», – йдеться в повідомленні.

У поліції уточнили, що кримінальне провадження відкрито за ознаками злочину, передбаченого ч.1. 298 Кримінального кодексу України (Знищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури).

Напередодні російський адвокат Микола Полозов повідомив, що подав позов до Коптевський районний суд Москви до підрядника всіх «реставраційних» робіт на території Ханського палацу-музею.

Нагадаємо, московське ТОВ «Корпорація АТТА Груп» і сімферопольське ТОВ «Кірамет», які проводять «ремонтно-реставраційні роботи» на об’єктах культурної спадщини України – будівлях палацу-музею в Бахчисараї, порушують не лише законодавство України, а й Росії, що окупувала Крим. Вони не мають ліцензій РФ на подібні роботи.

Україна передала в штаб-квартиру ЮНЕСКО докази руйнування Ханського палацу в Бахчисараї в результаті незаконних робіт, що проводяться окупаційної «владою». В організації пообіцяли направити моніторингову місію до Криму для огляду стану об’єкта.

Фактично реставраційні, але некваліфіковані роботи під виглядом «протиаварійних» в Ханському палаці проводять московське ТОВ «Корпорація АТТА Груп» і сімферопольська фірма-проектувальник «Кірамет».

Лідери Меджлісу і кримськотатарська громадськість заявляють, що в результаті робіт в Ханському палаці деякі його об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд.

Ханський палац у Бахчисараї входить до складу Бахчисарайського історико-культурного музею-заповідника. Це – єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Бахчисарайський заповідник знаходиться в попередньому списку ЮНЕСКО, чекаючи включення в список об’єктів всесвітньої спадщини. Номінаційна заявка на включення в список була подана в 2012 році.