Переданими США катерами Island будуть командувати колишні курсанти, які не зрадили присязі в Криму

Новини
Американські катери Island для ВМС України Фото: president.gov.ua

Переданими США Україні катерами Island будуть командувати молоді офіцери українських ВМС Дамір Аулін і Богдан Небилиця, які під час окупації Криму в 2014 році були курсантами Академії ВМС ім. Нахімова в Севастополі і не зрадили українській присязі. Вони вийшли на материк і завершили свою військову освіту в Одеській морській академії.

Про це виданню «Думська» повідомили в командуванні Військово-Морських Сіл ЗС України, передає Центр журналістських розслідувань.

Старші лейтенанти Дамір Аулін і Богдан Небилиця в 2014 році були в числі курсантів Академії ВМС ім. Нахімова в Севастополі, які відмовилися присягати Росії, що окупувала Крим, і заспівали гімн України на плацу навчального закладу.

Старший лейтенант ВМСУ Дамір Аулін Фото: Телерадіостудія Бриз МО України

Після виходу на материкову частину України Аулін і Небилиця продовжили навчання в Інституті Військово-морських сил Одеської морської академії. По завершенню навчання вони були призначені командирами малих броньованих артилерійських катерів (МБАК) «Вишгород» та «Нікополь» відповідно.

Старший лейтенант ВМСУ Богдан Небилиця Фото: Телерадіостудія Бриз МО України

Як зазначає видання, призначати командирами нових одиниць флоту кращих випускників одеського інституту ВМС вже стало доброю традицією. Лейтенанти з випусків «вірних» керують усіма шістьма МБАК типу «Гюрза» і двома першими десантно-штурмовими катерами «Кентавр» ВМСУ.

Нагадаємо, 21 березня 2014 року в Академії Військово-морських сил ім. Нахімова в Севастополі під час шикування всього складу військового вузу для зміни українського прапора на російський, група курсантів вийшла і замість російського почала співати гімн України. Їх спробували «заглушити» за допомогою оркестру. Однак курсанти доспівали український гімн до кінця, після чого віддали честь і повернулися в будівлю училища.

4 квітня 2014 року в зв’язку з анексією Росією АР Крим та Севастополя разом з військовослужбовцями, які залишилися вірними присязі Україні, 103 курсанти Академії ВМС імені Нахімова вийшли з території окупованого півострова і передислокувались в Одесу разом з частиною командного і викладацького складу вищого навчального закладу. Пізніше рішенням Кабміну України Академія ВМС ім. Нахімова була розформована, 1 вересня 2014 року курсанти продовжили навчання на новоствореному згідно з дорученням КМУ факультеті військово-морських сил Одеської національної морської академії.

Як повідомлялось, 27 версня США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка.

США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна платить лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.

Напередодні українська сторона провела дефектування катерів USCGC Cushing («Кушинг») і USCGC Drummond («Драммонд»), які були виведені зі складу Берегової охорони США в 2017 році і перебували в законсервованому стані, а також їх систем і механізмів і переконалася, що вони перебувають в хорошому технічному стані. Після офіційної церемонії передачі почнеться процес технічного обслуговування цих катерів і підготовка українських екіпажів до них. Згодом вони будуть транспортовані до Одеси. В цілому цей процес може зайняти до одного року.

У вересні військова частина А0456 ВМС України сплатила 280,6 млн грн. за додаткові послуги та майно до двох патрульних катерів класу Island, які були передані Україні США.