Заарештований екс-помічник нардепа Паламарчука Павловський, підозрюваний у співучасті в убивстві Гандзюк

Новини
Ігор Павловський, підозрюваний в співучасті у вбивстві Гандзюк і Сергій Торбін, підозрюваний в організаці вбивства Гандзюк Фото: inforesist.org

Шевченківський райсуд Києва в понеділок, 12 листопада, заарештував без права застави колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука Ігоря Павловського, який підозрюється в співучасті у вбивстві радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган, передає Центр журналістських розслідувань.

«Справа Катерини Гандзюк. У суботу в Херсоні працівниками СБУ затриманий, сьогодні Шевченківським районним судом м.Києва заарештований без альтернативи застави Ігор Павловський», – написала Сарган.

Вона додала, що Павловському оголошено підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч.3 ст.27 (Види співучасників. Організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, а також особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації); п.4,6,11,12 ч.2 ст.115 (Умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю; з корисливих мотивів; вчинене на замовлення; за попередньою змовою групою осіб).

Сарган нагадала, що слідство у кримінальному провадженні про вбивство Гандзюк веде СБУ за процесуального керівництва Генпрокуратури.

4 листопада Гандзюк померла. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

На початку листопада журналісти Оксана Денисова і Тетяна Ніколаєнко у своєму Telegram-каналі оприлюднили ім’я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства Гандзюк. За інформацією журналістів, цим посередником виявився помічник народного депутата Паламарчука Павловський, який передавав гроші «за роботу» підозрюваному в організації вбивства Сергію торбину.

5 листопада народний депутат Паламарчук заявив, що не має ніякого відношення до нападу на Гандзюк. 6 листопада Паламарчук звільнив свого помічника Павловського.

Нагадаємо, 31 липня на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Невстановлений чоловік облив її концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку госпіталізовано з хімічним опіком.

1 серпня Нацполіція перекваліфікувала кримінальне провадження, відкрите за фактом нападу на Катерину Гандзюк, за статтею Кримінального кодексу «замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю», зважаючи на інформацію про ступінь тяжкості тілесних ушкоджень, отриманих постраждалою.

Згодом про підозру у нападі повідомили пяти особам: В’ячеславу Вишневському, Віктору Горбунову, Володимиру Васяновичу, Сергію Торбіну і Микиті Грабчуку. Усі вони є колишніми учасниками АТО та членами Української добровольчої армії.

22 серпня речник Нацполіції Ярослав Тракало повідомив, що четверо з п’яти підозрюваних у нападі на Гандзюк зізналися у скоєнні злочину. Херсонський міський суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для чотирьох із пяти підозрюваних у скоєнні нападу на Катерину Гандзюк. П’ятого підозрюваного, В’ячеслава Вишневського, суд вирішив взяти під цілодобовий домашній арешт до 20 жовтня.

13 вересня Апеляційний суд Херсонської області залишив без змін запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для трьох підозрюваних у нападі на радницю міського голови Херсону і активістку Катерину Гандзюк. Ще одному підозрюваному суд змінив запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

4 листопада Катерина Гандзюк померла   київській лікарні, де вона лікувалася після нападу.

5 листопада ГПУ об’єднала два кримінальні провадження щодо умисного вбивства Гандзюк в одне, яке веде СБУ. Нацполіція Херсонської області завершила розслідування справи проти виконавців і організаторів злочину.

6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.