Розвідка відмовляється повідомляти, скільки заробив Семочко на посаді

Новини
1-й заступник керівника Служби зовнішньої розвідки України Сергій Семочко Фото: Youtube Телеканал ZIK

Служба зовнішньої розвідки України (СЗРУ) відмовилась надавати інформацію щодо грошового забезпечення, отриманого першим заступником керівника служби Сергія Семочка з моменту призначення на посаду та порадила звертатись особисто до нього.

Як пише Українська правда, про це повідомив голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський з посиланням на відповідь Служби зовнішньої розвідки, передає Центр журналістських розслідувань.

У СЗРУ зазначили, що «питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців та осіб начальницького складу регулюється постановою Кабміну № 718».

Крім цього, посилаючись на Закон «Про захист персональних даних», СЗРУ вказує, що надання цих відомостей можливе лише за згоди суб’єкта персональних даних.

З огляду на це, розвідка стверджує, що з цим питанням варто звернутися особисто до Сергія Семочка.

С-23-075

Раніше Гліб Канєвський повідомив, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) не перевіряло декларацію Сергія Семочка, обгрунтувавши це тим, що перевірка окремих категорій осіб, які мають справу з державною таємницею, потребує погодження з державними органами, де вони працюють.

Нагадаємо, 2 жовтня у програмі «Наші Гроші з Денисом Бігусом» вийшло розслідування журналістки Лесі Іванової «Розвідкою по нирках», в якому йдеться про те, що сім’я першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка володіє елітними будинками у Київській області загальною вартістю понад 200 млн грн., хоча в останні роки родина не мала значних доходів. Також, за даними журналістів, найближчі родичі Семочка крім українського, мають і російське громадянство.

3 жовтня детективи НАБУвідкрили за матеріалами розслідування програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом» кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення Сергія Семочка.

16 жовтня, у СБУ заявили, що перевіряють інформацію, оприлюднену в журналістському розслідування щодо Сергія Семочка у рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за статтею Кримінального кодексу про державну зраду.

Водночас сам Семочко виступив з коментарем з приводу журналістського розслідування, назвавши його «замовним», та заявивши, що не має стосунку до будинків під Києвом вартістю в мільйони доларів, а його дружина має виключно громадянство України.

17 жовтня на засіданні Комітету Ради з питань запобігання та протидії корупції глава СЗРУ Єгор Божок заявив, що немає правових підстав для відсторонення від посади Сергія Семочко.

Сергій Семочко до окупації Криму працював у Головному управління СБУ в АРК, потім був керівником економічної контррозвідки СБУ, очолював Головне управління СБУ в Києві та Києвській області. Улітку 2018 року Семочко був призначений першим заступником керівника Служби зовнішньої розвідки України.