Верховна Рада прийняла закон про відновлення діяльності «Чорноморнафтогазу»

Новини
СПБУ «Петро Годованець» і буксири «Мис Тарханкут» і «Федір Урюпін» ДАТ «Чорноморнафтогаз», 2012 рік Фото: © «Чорноморнафтогаз»

Верховна Рада ухвалила закон №8338 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення діяльності Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз».

Відповідне рішення підтримали 236 народних депутатів, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Укрінформ».

«Цим законопроектом пропонується встановити, що на період тимчасової окупації України «Чорноморнафтогаз» відкриває поточний рахунок зі спеціальним режимом використання для проведення розрахунків по забезпеченню виробничої діяльності, діяльності по захисту майнових прав у судах, а також погашення заборгованості перед кредиторами», – зазначила представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко, презентуючи законопроект і закликаючи підтримати його за основу та в цілому.

«Такий рахунок відкриватиметься в уповноваженому банку, визначеному Кабінетом Міністрів за пропозицією НАК «Нафтогаз». Відновлення повноцінної виробничої діяльності «Чорноморнафтогазу» сприятиме посиленню енергетичної безпеки та незалежності України, особливо в Херсонській області», – додала вона.

За її словами, на сьогодні фактично відсутні можливості для забезпечення нормального функціонування «Чорноморнафтогазу».

«Надзвичайно складно організувати видобуток природного газу, оскільки постачальники товарів, робіт і послуг відмовляються співпрацювати з підприємством, у якого відсутні діючі рахунки. Зважаючи на вказане, під загрозою знаходиться своєчасне та безперебійне газопостачання Генічеського району Херсонської області», – додала народний депутат.

Цей закон набуває чинності на наступний день після його опублікування.

Нагадаємо, після анексії Криму в руках окупантів залишилися українські активи ДАТ «Чорноморнафтогаз», балансова вартість яких, за оцінками НАК «Нафтогаз України», становить близько 15 мільярдів гривень: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, зокрема скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» ( «Незалежність»).

14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці. 22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який у 2017 році почне розгляд позову України до РФ.

17 жовтня 2016 року НАК «Нафтогаз України» і шість його дочірніх компаній, включаючи «Чорноморнафтогаз», ініціювали арбітражне провадження проти Росії з вимогою відшкодувати 2,6 млрд. дол. збитків, завданих незаконним захопленням активів в Криму.

27 січня 2017 року Приморський районний суд Одеси наклав арешт на чотири самопіднімальні бурові установки (СПБУ) ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз», незаконно захоплені РФ в України після окупації Криму.

30 травня 2017 року Приморський районний суд Одеси наклав арешт на 27 суден і 33 нежитлових приміщення ДАТ «Чорноморнафтогаз», захоплених Росією після окупації Криму.