Кабмін виділив 106 млн грн на облаштування двох КПВВ на адмінкордоні з Кримом

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Кабінет міністрів України ухвалив рішення виділити 105,98 млн грн на облаштування інфраструктури тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» і «Чонгар» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом в Херсонській області.

Відповідно до ухваленої в середу, 4 липня, постанови Кабміну, будівельні роботи планується почати і завершити в 2018 році, кошти будуть виділені з резервного фонду бюджету, повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

«Метою проекту є покращення умов перебування громадян на КПВВ під час перетину адміністративного кордону, поліпшення якості і прискорення їх обслуговування з боку співробітників ГФС і Держприкордонслужби», – йдеться в пояснювальній записці до постанови.

Як вказується в документі, наразі на КПВВ «Каланчак» і «Чонгар» створені мінімальні зручності, які, в основному, забезпечують потреби уповноважених службових осіб ДФС і Держприкордонслужби. У той же час, для цивільного населення не було створено належних зручностей, діючої інфраструктури недостатньо для їх якісного обслуговування.

Згідно з постановою, одержувачем коштів з бюджету є ДП «Українське державне підприємство обслуговування іноземних та вітчизняних автотранспортних засобів «Укрінтеравтосервіс», яке буде займатися роботами по облаштуванню КПВВ.

Фото: investigator.org.ua

Нагадаємо, в лютому 2017 року заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк, який очолив робочу групу Кабміну України, яка 27 лютого проінспектувала КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом, повідомив, що на облаштування їх інфраструктури в поточному році з держбюджету буде виділено понад 200 млн. грн. Раніше в МінТОТ повідомляли, що роботи з облаштування КПВВ будуть завершені в липні 2017 року.

30 червня 2017 року перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юсуф Куркчі в ефірі програми Питання національної безпеки (проект Центру журналістських розслідувань) підтвердив, що в зоні облаштованих КПВВ, як і раніше, планується відкрити Центри надання адміністративних послуг, якими зможуть скористатися громадяни України з Криму. Однак фінансування цих робіт з Резервного фонду було відкладено через інші пріоритетні завдання.

На початку липня 2017 року у відповіді міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінВОТ) України на інформаційний запит Центру журналістських розслідуваньговорилося, що інформація про будівництво об’єктів інфраструктури контрольних пунктів в’їзду / виїзду (КПВВ) і зон сервісного обслуговування на адмінграніце Херсонської області з окупованих Кримом стосується аспектів безпеки та її поширення може зашкодити інтересам держави. Терміни реконструкції не відомі – коштів на цей проект в Резервному фонді немає.

У середині липня доопрацьовані проекти КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом представили на розгляд першому віце-прем’єру – міністру економічного розвитку і торгівлі України Степану Кубіву.

У вересні 201 7року комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства запропонував Верховній Раді включити до закону про бюджет на 2018 рік видатки на облаштування КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом у розмірі 100 млн грн.