Україна закликала ЄС ввести нові санкцій проти РФ через її агресію на Азові і в Чорному морі

Новини
Фото: president.gov.ua

Україна закликає Євросоюз та держави-члени відреагувати новими санкціями на військову агресію Росії у Азовському і Чорному морях і Керченській протоці, яка вилилась у незаконне захоплення російськими військовими кораблів ВМСУ.

Про це заявив у своєму мікроблозі Twitter посол України в ЄС Микола Точицький, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Росія атакує Україну і здіймає нову хвилю військової агресії проти України в Керченській протоці та Азовському морі. Три українські кораблі захоплені. Шестеро українських військовослужбовців поранені. ЄС має діяти рішуче і різко», – написав Точицький.

Він також закликав главу дипломатії ЄС Федеріку Могеріні підняти це питання 26 листопада на засіданні ради міністрів закордонних справ країн ЕС.

«Ми закликаємо ЄС та держави-члени рішуче відреагувати на кричуще використання військової сили Росією в Азовському морі. Що ще має зробити Росія, щоб спровокувати різку і рішучу відповідь з боку міжнародної спільноти? Нам потрібні нові санкції проти Росії. Ми повинні зупинити війну Кремля проти України», – зазначив український посол.

Нагадаємо, 25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії провели «відверто агресивні дії» проти малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран буксиру «Яни Капу». Після цього РФ перекрила Керченську протоку для судноплавства.

Після кількох годин очікування катери та буксир ВМСУ виришіли повернутись у Чорне море. Під час виходу з Керченскої протоки вже в нейтральних водах російські кораблі відкрили вогонь на ураженяпо корабельній групі ВМСУ. Катер «Бердянськ» було пошкоджено він втратив хід, катер «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були заблоковані. Після цього катер «Бердянськ» та буксир були атаковані і захоплені російськими військовими.

Всього на кораблях ВМСУперебувало 23 військовослужбовця. Внаслідок атаки було поранено шість українських моряків, з них двоє – у важкому стані.

РНБО України запропонувала президенту Петру Порошенко ввести воєнний стан в Україні строком на 60 діб через збройну агресію Росії в Азовському і Чорному морях. Порошенко закликав Верховну Раду 26 листопада ухвалити відповідне рішення. Парламент збирається на позачергову сесію з цього питання на 16:00.