Генштаб ЗСУ опублікував переговори командирів кораблів РФ, які таранили буксир ВМСУ

Новини

Генеральний штаб ЗС України опублікував перехоплені військовою розвідкою радіопереговори командирів російських прикордонних кораблів, які 25 листопада таранили в Чорному морі рейдовий буксир «Яни Капу» ВМСУ, аби не дати корабельній групі українського флоту пройти до Керченської протоки.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Генштабу.

«Переговори російського командування з екіпажами прикордонних кораблів РФ 25.11.2018.
Радіоперехоплення, як фактологічний доказ цілеспрямованої агресивної ескалації ситуації у Чорному та Азовському морях відповідно до вказівок військового та військово-політичного керівництва Російської Федерації», – зазначили у Генеральному штабі.

Відповідно з записом, команду таранити буксир «Яни Капу» та малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» ВМСУ дало керівництво прикордонної служби ФСБ РФ.

Після цього російський прикордонний корабель «Дон» двічі таранив український буксир. Російські кораблі також намагались протаранити і українські катери, але через їх швидке маневрування не змогли цього зробити. Натомість корабель «Дон» зіткнувся з російським прикордонним сторожовим кораблем «Изумруд», внаслідок чого він отримав значні пошкодження надбудови.

Обережно на записі присутня нецензурна лексика:

Нагадаємо, 25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії провели «відверто агресивні дії» проти малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран буксиру «Яни Капу». Після цього РФ перекрила Керченську протоку для судноплавства.

Після кількох годин очікування катери та буксир ВМСУ виришіли повернутись у Чорне море. Під час виходу з Керченскої протоки вже в нейтральних водах російські кораблі відкрили вогонь на ураженяпо корабельній групі ВМСУ. Катер «Бердянськ» було пошкоджено він втратив хід, катер «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були заблоковані. Після цього катер «Бердянськ» та буксир були атаковані і захоплені російськими військовими.

За інформацією Генштабу ВС України, всього на кораблях ВМСУ перебувало 23 військовослужбовця. Внаслідок атаки було поранено шість українських моряків, з них двоє – у важкому стані. Омбудсмен РФ стверджує, що поранені лише троє українських військових і їх стан не важкий.

Незаконно захоплені військовими РФ в Чорному морі малі броньовані катери «Бердянськ», «Нікополь» і рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України доставлені в порт окупованої Керчі.

Президент України Петро Порошенко звернувся до керівництва РФ з вимогою негайно звільнити українських моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплені російським військовими в Чорному морі на виході з Керченської протоки.

Правозахисники вказують, що згідно Женевської конвенції, українські військовослужбовці, затримані РФ 25 лютого в ході захоплення кораблів ВМСУ в Чорному морі, є військовополоненими. Росія порушує міжнародне гуманітарне право, відкриваючи кримінальні справи проти українських моряків.