На захоплених РФ кораблях ВМСУ перебували контррозвідники СБУ – Грицак

Новини
Голова СБУ Василь Грицак Фото: УНИАН

Голова СБУ Василь Грицак підтвердив інформацію про перебування співробітників військової контррозвідки СБУ на борту кораблів ВМСУ, які, всупереч міжнародному законодавству, були атаковані та захоплені військовими РФ у Чорному морі на виході з Керченської протоки 25 листопада.

Про це повідомляє прес-центр СБУ, передає Центр журналістських розслідувань.

«Офіцери української спецслужби виконували службові завдання з контррозвідувального забезпечення підрозділу ВМС України, як це передбачено статтею 12 Закону України «Про Службу безпеки України»», – сказав Грицак.

««Здивування» ж окремих офіційних осіб РФ щодо присутності співробітників СБУ на борту кораблів зовсім не свідчить про відсутність подібної практики в органах контррозвідки країни-агресора. Але справжнє здивування викликає той факт, що проти двох українських катерів і малого буксира росіяни застосували шість «ФСБшних» та чотири військово-морських плавзасоби, а також бойові гелікоптери і літаки ВКС РФ. До речі, за підтвердженою оперативною інформацією СБУ один із російських штурмовиків використав проти українських катерів дві бойові некеровані ракети, внаслідок чого один із офіцерів СБУ отримав важке поранення», – додав голова української спецслужби.

Він зазначив, що СБУ в межах компетенції вживає всі необхідні заходи для звільнення українських бранців та повернення їх до своїх родин.

«Водночас Служба безпеки України вимагає від керівництва російських спецслужб припинити психологічний і фізичний тиск на українських військовослужбовців задля інформаційного виправдання акту зухвалої агресії», – заявив Грицак.

Нагадаємо, 25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії провели «відверто агресивні дії» проти малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран буксиру «Яни Капу». Після цього РФ перекрила Керченську протоку для судноплавства.

Після кількох годин очікування катери та буксир ВМСУ виришіли повернутись у Чорне море. Під час виходу з Керченскої протоки вже в нейтральних водах російські кораблі відкрили вогонь на ураженяпо корабельній групі ВМСУ. Катер «Бердянськ» було пошкоджено він втратив хід, катер «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були заблоковані. Після цього катер «Бердянськ» та буксир були атаковані і захоплені російськими військовими.

За інформацією Генштабу ВС України, всього на кораблях ВМСУ перебувало 23 військовослужбовця. Внаслідок атаки було поранено шість українських моряків, з них двоє – у важкому стані. Омбудсмен РФ стверджує, що поранені лише троє українських військових і їх стан не важкий.

Незаконно захоплені військовими РФ в Чорному морі малі броньовані катери «Бердянськ», «Нікополь» і рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України доставлені в порт окупованої Керчі.

Президент України Петро Порошенко звернувся до керівництва РФ з вимогою негайно звільнити українських моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплені російським військовими в Чорному морі на виході з Керченської протоки.

Правозахисники вказують, що згідно Женевської конвенції, українські військовослужбовці, затримані РФ 25 лютого в ході захоплення кораблів ВМСУ в Чорному морі, є військовополоненими. Росія порушує міжнародне гуманітарне право, відкриваючи кримінальні справи проти українських моряків.

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що захоплених військовослужбовцями РФ в Чорному морі українських моряків змушують під тиском давати неправдиві свідчення.