Захоплених моряків ВМСУ розділили на три групи, пораненим оберуть запобіжний захід у Керчі – адвокат

Новини
«Київський райсуд» Сімферополя, 27 листопада 2018 р Фото: Facebook Риза Асанов

В окупованому Криму захоплених військовими РФ українських моряків розділили на три групи, яким обирати запобіжний захід будуть в різні дні. Тих, хто отримав поранення, в «Київський райсуд» Сімферополя не доставляли. Судові засідання по ним пройдуть в Керчі.

Про це в коментарі телеканалу Громадське повідомив кримський адвокат українців Едем Семедляєв, передає Центр журналістських розслідувань.

Адвокат пояснив, що моряків розділили на три групи.

«Одну судитимуть сьогодні, другу – завтра, третю – поранених моряків – в Керчі, але коли не ясно поки», – сказав Семедляев.

Як повідомив на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, через адвокатів затриманим українським морякам передають лист командувача ВМС України адмірала Ігоря Воронченко зі словами підтримки.

Журналіст опублікував копію листа. Публікуємо його текст:

«Побратими!

Я розумію, як вам зараз важко. Всі військові моряки ВМС з розумінням ставляться до так званим свідчень, які від вас зараз намагаються отримати. Адже методи роботи спецслужб РФ ні для кого не є секретом. Я сам пройшов через це в 2014 році і добре знаю, що таке бути в полоні і що стоїть за сказаними вами словами під час допиту.

Зараз моє найважливіше завдання – це повернення вас додому. Україна вживає усіх можливих зусиль для звільнення вас з полону, у тому числі залучена світова спільнота. Для вашого звільнення працюють Адміністрація президента України, Міністерство закордонних справ, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Червоний хрест, волонтери, правозахисники. Ми – один екіпаж, одна сім’я, ми боротимемося разом з вами до вашого повернення додому.

Ви діяли законно, професійно, відповідно норм міжнародного морського права і чинних договорів. Закон, право на нашій стороні і це розуміє весь світ.

Відчувати страх – це нормально. Головне вірити в свою силу духу, берегти гідність і розуміти, що за вами стоїть вся Україна, весь цивілізований світ.

Я пишаюся кожним з вас. Дякую за відданість Батьківщині й знайте, що ми робимо все для вашого повернення до родин, які чекають зустрічі з вами.

Командувач ВМС ЗС України, адмірал Ігор Воронченко, 27 листопада 2018 року».

Нагадаємо, 25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії провели «відверто агресивні дії» проти малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран буксиру «Яни Капу». Після цього РФ перекрила Керченську протоку для судноплавства.

Після кількох годин очікування катери та буксир ВМСУ виришіли повернутись у Чорне море. Під час виходу з Керченскої протоки вже в нейтральних водах російські кораблі відкрили вогонь на ураженяпо корабельній групі ВМСУ. Катер «Бердянськ» було пошкоджено він втратив хід, катер «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були заблоковані. Після цього катер «Бердянськ» та буксир були атаковані і захоплені російськими військовими.

За інформацією Генштабу ВС України, всього на кораблях ВМСУ перебувало 23 військовослужбовця. Внаслідок атаки було поранено шість українських моряків, з них двоє – у важкому стані. Омбудсмен РФ стверджує, що поранені лише троє українських військових і їх стан не важкий.

Незаконно захоплені військовими РФ в Чорному морі малі броньовані катери «Бердянськ», «Нікополь» і рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України доставлені в порт окупованої Керчі.

Президент України Петро Порошенко звернувся до керівництва РФ з вимогою негайно звільнити українських моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплені російським військовими в Чорному морі на виході з Керченської протоки.

Правозахисники вказують, що згідно Женевської конвенції, українські військовослужбовці, затримані РФ 25 лютого в ході захоплення кораблів ВМСУ в Чорному морі, є військовополоненими. Росія порушує міжнародне гуманітарне право, відкриваючи кримінальні справи проти українських моряків.

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що захоплених військовослужбовцями РФ в Чорному морі українських моряків змушують під тиском давати неправдиві свідчення.