РФ повністю заблокувала українські порти на Азовському морі – Омелян

Новини
Володимир Омелян, міністр інфраструктури України Фото: Facebook Volodymyr Omelyan

Росія повністю заблокувала українські порти Маріуполь і Бердянськ на Азовському морі для заходу та виходу суден. Судноплавство здійснюється лише до російських портів на Азові.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook міністр інфраструктури України Володимир Омелян, передає Центр журналістських розслідувань.

«Станом на вечір 28 листопада 2018 року українські порти Азовського моря Маріуполь та Бердянськ фактично заблоковані Російською Федерацією для заходу та виходу суден», – написав міністр.

За оперативною інформацією, зазначив він, в очікуванні на вхід в Азовське море знаходяться 18 суден: 4 прямують до порту Бердянськ, 14 – до порту Маріуполь. На вихід з Азовського до Чорного моря також стоїть черга: з порту Бердянська не можуть вийти 3 судна, з порту Маріуполя – 6. Ще 8 суден стоять біля причалів в портах. Загалом заблокованими стоять 35 суден.

«Рух здійснюється лише в напрямку російських портів на Азові. Себто, Росія заблокувала українські порти на Азовському морі. Дії російської сторони свідчать про цілеспрямовану ескалацію ситуації в Азовському морі і дестабілізацію регіону. Мета очевидна – блокування роботи українських портів в акваторії Азовського моря та поступове витіснення України з наших законних територій, що закріплені нормами міжнародного права», – вказав Омелян.

Фото: Facebook Volodymyr Omelyan

Нагадаємо, 25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії провели «відверто агресивні дії» проти малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран буксиру «Яни Капу». Після цього РФ перекрила Керченську протоку для судноплавства.

Після кількох годин очікування катери та буксир ВМСУ виришіли повернутись у Чорне море. Під час виходу з Керченскої протоки вже в нейтральних водах російські кораблі відкрили вогонь на ураженя по корабельній групі ВМСУ. Катер «Бердянськ» було пошкоджено він втратив хід, катер «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були заблоковані. Після цього українські кораблі були атаковані і захоплені російськими військовими.

Вранці 26 листопада Росія відкрила для руху цивільних суден Керч-Єнікальський канал в Керченській протоці, який 25 листопада був закритий, щоб не допустити проходження катерів і буксира ВМС України з Чорного в Азовське море.