МКС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ

Новини
Українські військові охороняють свою частину в с.Перевальне, оточену військовими РФ. Крим, 3 березня 2014 року Фото: EPA

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду опублікував звіт, в якому підтверджується кваліфікація ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, яка виникла не пізніше 26 лютого 2014 року, і дана Прокурором МКС в 2016 році як міжнародний збройний конфлікт між Україною і Російською Федерацією. За оцінкою, яка дана, до цієї ситуації продовжує застосовуватися право міжнародних збройних конфліктів (міжнародного гуманітарного права).

Про це повідомляє 7 грудня прес-служба прокуратури АРК, передає Центр журналістських розслідувань.

У відомстві зазначили, що до цієї ситуації «продовжує застосовуватися право міжнародних збройних конфліктів (міжнародного гуманітарного права)».

Прокуратура АРК зазначила, що спільно з українськими правозахисними організаціями в Міжнародний кримінальний суд була направлена ​​інформація про вчинення Росією військових злочинів в Криму. Йдеться про переміщення і видворення людей, переміщенні засуджених, порушення права власності, а також примус громадян України в Криму до служби в Збройних силах Росії.

Також повідомляється, що в офісі прокурора Міжнародного кримінального суду вивчають повідомлення про злочини та тортури в Криму, скоєних російськими силовиками, порушення права на справедливий і нормальне судочинство, позбавлення волі, переміщення цивільного населення Росії в анексувати Крим, захопленні майна. У Прокуратурі АРК підкреслили, що такі факти вивчаються в офісі прокурора Міжнародного кримінального суду «на предмет кваліфікації таких незаконних дій як військових злочинів, злочинів проти людства».

Канцелярія прокурора Міжнародного кримінального суду планує найближчим часом завершити аналіз предметної юрисдикції, зокрема, в справі України щодо Криму і винести висновок про його прийнятності для розгляду цим судом, відзначили в українському відомстві.

Після рішення української влади вжити юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальну виробництво за статтею 438 Кримінального кодексу України («Порушення законів та звичаїв війни») і розпочала роботу над збором доказів вчинення саме військових злочинів на території півострова.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.

13 червня прокуратур АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, які здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні провадження за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

Співробітники Головного управління СБ України в АР Крим спільно з Нацполіцією, під процесуальним керівництвом прокуратури АРК зібрали ґрунтовну доказову базу щодо порушення прав людини, законів та звичаїв війни, що відбуваються на тимчасово анексованій території України – Автономній Республіці Крим.