Контррозвідка CБУ підтвердила наявність громадянства РФ у родичів Семочка

Новини
1-й заступник керівника Служби зовнішньої розвідки України Сергій Семочко Фото: Youtube Телеканал ZIK

Департамент контррозвідки СБУ підтвердив, що цивільна дружина першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України (СЗРУ) Сергія Семочка та її донька мають громадянство РФ.

Про це йдеться у рішенні Шевченківського райсуду Києва від 28 листопада, який дав доступ слідчому СБУ до речей та документів Семочка та його родичів, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається у рішенні суду, справу про можливу державну зраду Семочка відкрили за заявою журналістів, які виявили громадянство РФ у родичів першого заступника голови СЗРУ.

«Підставами для внесення відомостей до ЄРДР стала заява голови правління громадської організації «ТОМ 14» ОСОБА_3 від 04.10.2018 № 18/608 про те, що журналіст встановив факти, які можуть свідчити про зв`язок першого заступника Голови Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_4 через його сім`ю з іноземною державою агресором – Російською Федерацією, яка може фінансувати зазначену службову особу з метою отримання інформації від неї», – йдеться у документі.

Також у рішенні суду зазначається, що департамент контррозвідки СБУ повідомив, що цивільна дружина Семочка та її дочка мають російське громадянство.

«Згідно з інформуванням ДКР СБ України від 26.10.2018 № 2/3/4-34352нт, цивільна дружина ОСОБА_4 – ОСОБА_5 та її донька – ОСОБА_6, мають громадянство РоСсійської Федерації», – йдеться у документі.

Слідчий СБУ звернувся до суду з проханням дати доступ до телефону Семочка та його родичів за період з 01.01.2014 по 23.11.2018.

В результаті суд клопотання задовольнив, дозволивши СБУ дослідити, зокрема, звідки дзвонив Семочко, його дружина та її дочка. Зокрема, слідчий отримав доступ до документів, що містять інформацію про тривалість, зміст, маршрути передавання телекомунікаційних послуг, а також до розгорнутих відомостей про власників телефонних номерів, дати, часу і тривалості вхідних та вихідних телефонних з’єднань; дату, час вхідних і вихідних SMS-повідомлень; даних про використання IMEI-терміналів і IP-адрес, а також GPRS-трафіку.

Нагадаємо, 2 жовтня у програмі «Наші Гроші з Денисом Бігусом» вийшло розслідування журналістки Лесі Іванової «Розвідкою по нирках», в якому йдеться про те, що сім’я першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка володіє елітними будинками у Київській області загальною вартістю понад 200 млн грн., хоча в останні роки родина не мала значних доходів. Також, за даними журналістів, найближчі родичі Семочка крім українського, мають і російське громадянство.

3 жовтня детективи НАБУвідкрили за матеріалами розслідування програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом» кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення Сергія Семочка.

16 жовтня, у СБУ заявили, що перевіряють інформацію, оприлюднену в журналістському розслідування щодо Сергія Семочка у рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за статтею Кримінального кодексу про державну зраду.

Водночас сам Семочко виступив з коментарем з приводу журналістського розслідування, назвавши його «замовним», та заявивши, що не має стосунку до будинків під Києвом вартістю в мільйони доларів, а його дружина має виключно громадянство України.

17 жовтня на засіданні Комітету Ради з питань запобігання та протидії корупції глава СЗРУ Єгор Божок заявив, що немає правових підстав для відсторонення від посади Сергія Семочко.

СЗРУ відмовилась надавати інформацію щодо грошового забезпечення, отриманого першим заступником керівника служби Сергія Семочка з моменту призначення на посаду та порадила звертатись особисто до нього.

Семочко подав позов до суду на журналістів програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» за розслідування про майно і російські паспорти його родини.

Сергій Семочко до окупації Криму працював у Головному управління СБУ в АРК, потім був керівником економічної контррозвідки СБУ, очолював Головне управління СБУ в Києві та Києвській області. Улітку 2018 року Семочко був призначений першим заступником керівника Служби зовнішньої розвідки України.