У РФ українському політв’язню Грибу стало погано в суді, засідання перенесли

Новини
Павло Гриб в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону, 23 липня 2018 р Фото: Facebook Ирина Ромалийская

У РФ в ході засідання Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону українському політв’язню Павлу Грибу, який з дитинства має інвалідність, стало погано, йому викликали «швидку допомогу». Засідання перенесли на 21 грудня.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook батько українця Ігор Гриб, передає Центр журналістських розслідувань.

«12 грудня 2018 року. Чергове засідання Північно-Кавказького окружного військового суду так і не відбулось. У Павла сильний біль в животі, рвота, підвищена температура тіла. «Швидка допомога» ніякої допомоги надати не змогла. Судове засідання перенесли на 21 грудня», – написав Ігор Гриб.

Як пише російське видання «Новая газета», Павло Гриб скаржився на сильний біль в животі і нудоту вже кілька днів.

«Я ще в СІЗО говорив, що мені погано. Там видали жменю таблеток і відправили до суду. Живіт як і раніше болить, не можу в такому стані все нормально сприймати», – розповів він.

Адвокат Марина Дубровіна передала до суду клопотання про стан здоров’я Павла і попросила призначити засідання на іншу дату.

Після огляду українця фельдшер «швидкої допомоги» повідомила, що у Гриба може бути інфекційне захворювання – гострий ентероколіт, або – що гірше – загострення виразкової хвороби, хронічна форма якої зафіксована в медкнижці Павла.

«В даний момент його треба обстежити. У Гриба температура, це говорить про запальний процес. Чи можна його лікувати амбулаторно в умовах слідчого ізолятора або буде потрібна госпіталізація в стаціонар, буде зрозуміло з результатів обстеження», – вказала фельдшер.

Як повідомлялося, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.

29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. Зараз він утримується в СІЗО Краснодара. ФСБ обвинувачує Гриба в тероризмі. 

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

8 лютого 2018 року МЗС України звернувся з вимогою до Росії допустити українських лікарів до Павлу Гриба, який був незаконно викрадений російським спецслужбами в Білорусі і тепер утримується в СІЗО Краснодара. 22 лютого консул України зустрівся в СІЗО Краснодара з Павлом Грибом, який не отримує належного лікування.

3 липня кримінальну справу українця Павла Гриба було передано на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду. Його обвинувачують в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі за ч.1 ст. 205.1 КК РФ (сприяння в терористичній діяльності).