Кабмін пропонує РНБО ввести санкції проти російських юросіб у зв’язку зі збройною агресією РФ

Новини
санкции
Фото: УНІАН

Кабмін України запропонував Раді національної безпеки і оборони (РНБО) застосувати строком на три роки санкції до російських юридичних осіб у зв’язку з триваючою збройною агресією РФ.

Про це йдеться розпорядженні уряду №970 від 12 грудня, опублікованому на урядовому порталі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«У зв’язку з триваючою збройною агресією Російської Федерації проти України, сприянням і фінансуванням нею терористичної діяльності в Україні, що призвело до порушення територіальної цілісності України, прав і свобод її громадян, тимчасової окупації частини території, численних людських жертв, реальних та потенційних загроз національним інтересам, національній безпеці і суверенітету України… схвалити та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозицію щодо застосування строком на три роки персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до юридичних осіб згідно з додатком», – йдеться в документі.

При цьому вказується, що перелік юросіб знаходиться під грифом «для службового користування».

Розпорядженням міністерству культури, іншим органам виконавчої влади, на які буде покладено виконання рішення РНБО про санкції, протягом терміну їх дії в разі виявлення бажання юрособи в здійсненні угоди, вчинення якої заборонено як обмежувальний захід, проводити перевірку приналежності такої юрособи до числа тих, на які поширюються зазначені санкції, а також здійснювати моніторинг стану виконання рішення РНБО і його ефективності.

Крім того, МЗС України після набрання чинності рішення про застосування санкцій доручається поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, США та інших держав з метою розгляду ними питання про введення аналогічних обмежувальних заходів.

Винести питання введення санкцій на розгляд РНБО планується в місячний термін.

Як повідомлялося, 2 травня 2018 року РНБО ухвалила рішення про введення санкцій на три роки або безстроково щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, до підготовки і проведення незаконного голосування в окупованому Криму у рамках виборів президента РФ, представників російської окупаційної адміністрації у Криму, бойовиків російських збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей тощо. Також запроваджено санкції щодо осіб, які причетні до інформаційної та кіберагресії проти України, до протиправних дій проти громадян України, котрі незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної Думи та членів Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації тощо. Крім того, було продовжено дію санкцій, застосованих у попередні роки.

Президент Петро Порошенко указом №126/2018 від 14 травня ввів в дію рішення РНБО. 24 травня були опубліковані оновлені санкційні списки юридичних та фізичних осіб з РФ.

1 листопада Росія ввела обмежувальні заходи у відповідь на санкції України. Під російські санкції потрапили 322 фізичних особи, включаючи українських політиків, держчиновників і бізнесменів, а також 68 юридичних осіб.