Омбудсмен РФ повідомила про місцезнаходження політв’язня Клиха

Новини
Станіслав Клих підписує документи в ході спілкування з адвокатом в колонії Верхньоуральська Фото: Facebook Татьяна Щур

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила про те, що український політв’язень Станіслав Клих в задовільному стані знаходиться під наглядом психіатра і отримує лікування в філії «Психіатричній лікарні».

Про це з посиланням на відповідь Москалькової повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ще у вересні я зверталася до російського омбудсмена і до радника президента РФ, голові ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при президенті РФ Михайлу Федотову щодо тривожної інформації про стан здоров’я Станіслава. Його мати повідомляла про значне погіршення його стану після примусового «лікування » в психіатричній тюремній лікарні», – зазначила Денисова.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув’язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк нібито були членами організації УНА-УНСО і в кінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва українця всі звинувачення відкинули. За їх словами, вони ніколи не були в Чечні і не брали участь в бойових діях.

26 жовтня Верховний суд РФ, розглянувши апеляцію захисту, залишив в силі вирок Карпюк та Клиху.

В кінці грудня 2016 року адвокат Докка Іцлаев, який відвідав Клиха в СІЗО м.Грозний, повідомив, що психічний стан українця погіршується. Він висловив побоювання, що етапування в колонію ще більше позначиться на його здоров’ї.

3 квітня 2017 року адвокат Ілля Новіков повідомив, що Станіслава Кліха етапували в Верхньоуральську в’язницю в Челябінській області.

У грудні 2017 року міжнародна правозахисна організація Amnesty International повідомила, що Станіслава Клиха в російській колонії змусили пройти примусове психіатричне лікування, яке негативно позначилося на його здоров’ї.

31 січня 2018 року Станіслава Клиха у в’язниці зміг відвідати адвокат і правозахисник Роман Качанов, якому вдалося особисто поспілкуватися з українцем.

6 лютого 2018 року Станіслава Клиха у Верхньоуральській в’язниці Челябінської області відвідавконсул України.