Україна закликала омбудсмена РФ терміново надати допомогу хворому на діабет активісту Бекірова

Новини
Едем Бекиров у «Київському райсуді» Сімферополя 13 грудня 2018 р Фото: Facebook Назим Шеихмамбетов

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової звернувся до російської колезі Тетяні Москалькової і голові Ради при президенті РФ з прав людини Михайлу Федотову з проханням терміново надати сприяння в наданні допомоги заарештованому в Криму кримськотатарського активіста Едему Бекірову.

Про це написав представник омбудсмена Денисової щодо дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим і Севастополя Ісмаїл Халіков, передає Центр журналістських розслідувань.

Він зазначив, що зустрівся в Генічеську з дружиною Едему Гульнарою, яка розповіла, що сильно переживає за здоров’я чоловіка.

«Гульнара Бекирова передала нам висновок лікаря Генічеської центральної районної лікарні, у якого спостерігався Едем Бекіров. З цієї довідки можна зробити висновок, що кожен день перебування в СІЗО загрожує йому загибеллю», – написав Халіков.

Як повідомлялось, 12 грудня на адмінкордоні з окупованим Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).

13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року. Окупанти закидають активісту нібито зберігання і транспортування понад 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів.

Едему Бекірову висунули офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».