Україна перевірить походження вугілля на затонулому біля Туреччини судні – Клімкін

Новини

Україна проводить консультації з партнерами для розслідування походження вугілля, який перевозило затонуле біля берегів Туреччини вантажне судно VOLGO BALT 214 під прапором Панами. Раніше МінТОТ повідомило, що завантажене в російському порту Азов вугілля, можливо, добуте на території окупованого Донбасу.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін журналістам в Києві, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Щодо походження вугілля … Ми це перевіряємо. Ми знаємо про російські спроби змішувати вугілля з окупованих територій з російським і вивозити його не тільки в Туреччину … Ми працюємо з нашими партнерами, щоб провести відповідне розслідування», – сказав Клімкін.

За його словами, з цього приводу були проведені консультації з європейськими партнерами.

«Я говорив з нашими партнерами з ЄС, оскільки у нас є інформація, що були російські спроби вивозити такий міксоване вугілля в деякі європейські країни», – розповів міністр.

Глава МЗС також висловив співчуття родинам загиблих моряків і поінформував, що найближчим часом врятовані члени екіпажу прибудуть в Україну.

Як повідомлялось, 7 січня в Чорному морі біля узбережжя Туреччини під час шторму розломилось навпіл та затонуло судно VOLGO BALT 214 (IMO: 8841644) під прапором Панами з вантажем вугілля, яке в 2014-15 рр. заходило в закриті Україною порти окупованого Криму. Капітан та старпом судна – громадяни Азейбарджану, решта 11 моряків – громадяни України. Внаслідок катастрофи загинули капітан, старпом та ще четверо членів екіпажу. Семеро моряків врятовані береговою охороною Туреччини та перебувають у лікарні міста Самсун: Шевчук Станіслав, Мільніченко Павло, Геращенко Олег, Ільченко Євгеній, Яценко Євген, Скачко Денис, Будко Тетяна.

Судно VOLGO BALT 214 (IMO: 8841644) типу «річка-море» збудоване в 1978 році. Належить турецькій фірмі ORBITAL SHIP MANAGEMENT CO Block B, Apartmani 13, Nadide Sokak 110, Mehmetnezihiozmen M, Gungoren, 34169 Istanbul, Turkey.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України зазначає, що затонуле судно VOLGO BALT 214 перевозило вантаж вугілля, можливо, добутого на окупованих територіях окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

8 січня рятувальники сил Берегової охорони Туреччини підняли з води тіло одного з чотирьох українських моряків, загиблих на затонулому судні VOLGO BALT 214. Трохи пізніше з моря підняли тіла ще двох загиблих моряків.

10 січня врятованих українських моряків із затонулого судна VOLGO BALT 214 випишуть з лікарні Самсуна і вони зможуть повернутися в Україну.