Денісова закликала РФ надати меддопомогу фігуранту «справи Веджіє Кашка» Аметову

Новини
Кязім Аметов Фото: atr.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повторно звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової та радника президента РФ Михайла Федотова з проханням терміново вжити заходів для надання належної медичної допомоги фігуранту «справи Веджіє Кашка» Кязиму Аметову, який утримується в СІЗО окупованого Сімферополя.

Про це омбудсмен України повідомила на своїй сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Кязиму Аметову – кримському татарину, якого утримують у СІЗО Сімферополя, стало гірше. За словами його адвоката, життю Кязима загрожує небезпека, стан у нього критичний. Донька Кязима Аметова повідомила, що у нього постійні напади задухи, підвищений артеріальний тиск та хворі нирки. При цьому, належної медичної допомоги він не отримує. Його рідні готові передати Кязиму усі необхідні ліки, щоб йому стало краще … Я повторно звернулася до Михайла Федотова та Тетяни Москалькової з проханням терміново вжити заходів для забезпечення Кязима Аметова належною медичною допомогою. Чекатиму відповіді», – зазначила Денісова.

Вона поінформувала, що з жовтня 2018 року вже неодноразово зверталася до Москалькової та Федотова з проханням посприяти у наданні медичної допомоги Кязиму Аметову, однак «досі ніяких відповідей так і не отримала».

Нагадаэмо, 9 січня кримський адвокат Єміль Курбедіном повідомив, що стан здоров’я утримуваного в СІЗО Сімферополя фігуранта «справи Веджіє Кашка», кримськотатарського активіста Кязіма Аметова став критичним.

Як повідомлялось, 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.

23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.

4 жовтня 2018 року «Київський районний суд» Сімферополя обмежив до 23 жовтня термін ознайомлення з матеріалами «справи Веджіє Кашка» для його фігурантів.

4 грудня 2018 року «Київський райсуд» Сімферополя на 3 місяці продовжив запобіжний захід фігурантам «справи Веджіє Кашка» Асану Чапуху, Казіму Аметову, Бекіру Дегерменджі і Руслану Трубачу.