Врятованих українських моряків із затонулого біля Туреччини судна виписали з лікарні – посол

Новини
Губернатор Самсуна Осман Каймак і врятовані українські моряки Фото: Twitter T.C. Samsun Valiliği

Сімох врятованих українських моряків із затонулого 7 січня в Чорному морі біля Туреччини судна VOLGO BALT 214 під прапором Панами в четвер, 10 січня, виписали з лікарні міста Самсун. Найближчим часом вони зможуть повернутися в Україну.

Про це повідомив у мікроблозі Twitter посол України в Туреччині Андрій Сибіга, передає Центр журналістських розслідувань.

«Українських моряків виписано з клініки м. Самсун. Вранці вони зустрілися з губернатором Самсуна. Ще раз висловлюємо вдячність Осману Каймаку та турецькій стороні за надану високопрофесійну допомогу та щиру турботу», – написав Сибіга.

Він додав, що найближчим часом моряки повернуться на Батьківщину.

Як повідомлялось, 7 січня в Чорному морі біля узбережжя Туреччини під час шторму розломилось навпіл та затонуло судно VOLGO BALT 214 (IMO: 8841644) під прапором Панами з вантажем вугілля, яке в 2014-15 рр. заходило в закриті Україною порти окупованого Криму. Капітан та старпом судна – громадяни Азейбарджану, решта 11 моряків – громадяни України. Внаслідок катастрофи загинули капітан, старпом та ще четверо членів екіпажу. Семеро моряків врятовані береговою охороною Туреччини та доправлені у лікарню міста Самсун: Шевчук Станіслав, Мільніченко Павло, Геращенко Олег, Ільченко Євгеній, Яценко Євген, Скачко Денис, Будко Тетяна.

Судно VOLGO BALT 214 (IMO: 8841644) типу «річка-море» збудоване в 1978 році. Належить турецькій фірмі ORBITAL SHIP MANAGEMENT CO Block B, Apartmani 13, Nadide Sokak 110, Mehmetnezihiozmen M, Gungoren, 34169 Istanbul, Turkey.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України зазначає, що затонуле судно VOLGO BALT 214 перевозило вантаж вугілля, можливо, добутого на окупованих територіях окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

8 січня рятувальники сил Берегової охорони Туреччини підняли з води тіло одного з чотирьох українських моряків, загиблих на затонулому судні VOLGO BALT 214. Трохи пізніше з моря підняли тіла ще двох загиблих моряків.