ФСБ знімала катування українця Павла Гриба на відео

Новини
Павло Гриб в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону, 23 липня 2018 р Фото: Facebook Ирина Ромалийская

Співробітники ФСБ РФ, які викрали громадянина України Павла Гриба на території Білорусі, били його, знімаючи процес на відео.

Про це політв’язень розповів під час одного з судових засідань, йдеться в репортажі російського видання «Новая газета», передає Центр журналістських розслідувань.

За словами Павла Гриба, після зустрічі з росіянкою Тетяною Єршовою, з якою він познайомився з соцмережах, на автовокзалі в Гомелі його викрали невідомі.

«Їх було п’ятеро. Виглядали як звичайні люди – джинси, чорні куртки. Мені на голову натягнули капюшон, посадили в мікроавтобус і вивезли до лісу», – розповів Гриб, додавши, що добре запам’ятав викрадачів і при зустрічі зміг би їх пізнати.

У лісі українця били, знімаючи знущання на відео.

«Били по ногах і в живіт, знімали це на камеру. Забрали документи і зворотний квиток. Потім повезли до якогось спортивний зал. Пам’ятаю, там була шведська стінка. Мене погрожували повісити на неї догори ногами. До рук прив’язали гирі. В туалет водили, але не давали ні пити, ні їсти», – уточнив політв’язень.

Лише після силової і психологічної «обробки» Павла Гриба доставили на допит до слідчого ФСБ, який відразу ж почав йому погрожувати.

«Той прямо сказав: «Або ти визнаєш все, або залишаєшся ще тут», – розповів Гриб.

На відеозапису допиту на руках українця видно садна і синці.

Як повідомлялося, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.

29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. Зараз він утримується в СІЗО Краснодара. ФСБ обвинувачує Гриба в тероризмі. 

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

8 лютого 2018 року МЗС України звернувся з вимогою до Росії допустити українських лікарів до Павлу Гриба, який був незаконно викрадений російським спецслужбами в Білорусі і тепер утримується в СІЗО Краснодара. 22 лютого консул України зустрівся в СІЗО Краснодара з Павлом Грибом, який не отримує належного лікування.

3 липня кримінальну справу українця Павла Гриба було передано на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду. Його обвинувачують в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі за ч.1 ст. 205.1 КК РФ (сприяння в терористичній діяльності).