Нацполіція в АРК відкрила провадження за фактом забруднення Чорного моря через видобуток токсичного піску у Керчі

Влада
Фото: mtot.gov.ua

Головне управлінням Національної поліції в АРК та Севастополі відкрило та розслідує кримінальне провадження за фактом забруднення Чорного моря через видобуток токсичного піску в районі Нижньо-Чурбашського хвостосховища окупованої Керчі, де зберігалися отруйні відходи підприємства «Камиш-Бурунський залізорудний комбінат».

Про це повідомляє прокуратура АРК, яка здійснює процесуальне керівництво у цьому кримінальному провадженні, передає Центр журналістських розслідувань.

«Встановлено, що після окупації Російською Федерацією півострова Крим дамбу Нижньо-Чурбашського водосховища у м. Керч почали використовувати для незаконного видобутку піску. Обсяг видобутого піску збільшується з кожним днем, в наслідок чого бруд від його промивання та видобування потрапляє на міський пляж, оскільки злив відбувається прямо в канал. У той же час, токсичні речовини потрапляють до Чорного моря та створюють загрозу для здоров’я населення та природного середовища», – наголосили у відомстві.

За вказаним фактом 4 лютого слідчим відділом ГУ Нацполіції в АРК та м. Севастополі до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості та відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240 КК України (порушення правил охорони або використання надр).

Нижньо-Чурбашське хвостосховище використовувалося для збору відходів збагачення буро-залізнякових руд аглофабрики, дренажних вод фабрики випалу і дробильної фабрики Камиш-Бурунського залізорудного комбінату з 1968 по 1994 роки. Хвостосховище обмежено насипною піщаною дамбою, яка запобігає потраплянню шкідливих речовин у навколишнє середовище.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2016 року блогер з Керчі Костянтин Ходаковський розповсюдив інформацію про те, що токсичний пісок з дамби Нижньо-Чурбашського хвостосховища використовується на будівництві Керченського мосту.
  • У вересні 2018 року керівник прес-служби Керченського відділення «Кримського громадського руху «Антикорупційне бюро Республіки Крим» Михайло Меньшиков повідомив, що токсичний пісок з Нижньо-Чурбашського хвостосховища, попри судову заборону, добувають для будівництва об’єктів інфраструктури півострова і для вільної продажу населенню.
  • На початку 2019 року у Керчі незаконний видобуток отруйного піску з урочища Плавні на території Нижньо-Чурбашського хвостосховища призвів до руйнування частини дамби, яка перешкоджала потраплянню токсичних відходів у море.
  • 4 лютого МінТОТ опубліковало дані   про обсяги видобутку токсичного піску в районі Верхньо-Чурбашського та Нижньо-Чурбашського хвостосховищ Керчі та загрозу екологічну катастрофи в Керченській протоці та Чорному морі.