Крім Чорного моря навчання «Сі Бриз-2019» вперше пройдуть і на Дунаї

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Українсько-американські навчання «Сі Бриз-2019» (Sea Breeze-2019) відбудуться на початку липня 2019 року. Вперше за історію цих багатонаціональних маневрів, крім північно-західної частини Чорного моря вони пройдуть також і на Дунаї.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили в Державній прикордонній службі України. 

Як зазначили у відомстві, в Одесі пройшла конференція з підготовки навчань «Сі Бриз-2019». За участі офіцерів Регіонального управління морської охорони Держприкордонслужби до їх плану було включено 9 одиниць корабельно-катерного складу Морської охорони, гелікоптери та 2 літаки і заходи за участі підрозділів спеціального призначення.

Фото: dpsu.gov.ua

Цього року «Сі Бриз-2019» вже традиційно передбачатиме виконання завдань за стандартами НАТО на морі, суші, повітрі та під водою. Територіально дії відбуватимуться в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях та в північно-західній частині Чорного моря.

Фото: dpsu.gov.ua

У морському компоненті заплановані артилерійські стрільби, висадки оглядових груп та багато інших вправ, суть завдань яких не розголошується, оскільки залишається актуальним режим «вільної гри» (free play), в якому раптові завдання будуть надходити від багатонаціонального штабу навчань.

Фото: dpsu.gov.ua

«Певною новацією цьогорічних навчань стане відпрацювання річкового елементу. За легендою ворожі елементи намагатимуться заблокувати вихід до моря із найбільшої водної артерії Європи – річки Дунай. Корабельно-катерний склад Морської охорони отримає завдання забезпечення супроводження транспортних цивільних суден річкою та їх вільний прохід через гирло Дунаю до Чорного моря. В даному навчальному елементі будуть задіяні виключно сили Держприкордонслужби, зокрема Морської охорони», – наголосили у відомстві.

Фото: dpsu.gov.ua

Планом навчань передбачено нарощування натренованості персоналу спеціальних підрозділів, в тому числі й з їх висадкою на захоплені об’єкти з повітря. А в спеціалізованих водолазних тренінгах вперше візьмуть участь представники загону «ДОЗОР» (Десятий Окремий Загін Оперативного Реагування – ред.), які мають відповідну спеціалізацію.

Фото: dpsu.gov.ua

Крім того, вказали у Держприкордонслужбі, персонал Морської охорони пройде навчання на курсах оглядових груп, де буде можливість обмінятися досвідом із грецькими колегами. На курсах з боротьби за живучість надводного корабля від турецьких партнерів буде представлено сучасне обладнання та засоби його ефективного застосування.

Нагадаємо:

  • Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» проводяться щорічно з 1997 року відповідно до «Меморандуму про порозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України» від 1993 року. Вони проводяться з метою підготовки та нарощення бойової готовності ВМС України на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн.
  • У липні 2018 року в Одеській, Миколаївській областях України і північно-західній частині Чорного моря завершилися українсько-американські багатонаціональні навчання «Сі Бриз–2018», в яких брали участь військовослужбовці і техніка 19 країн.