У Криму «суд» дозволив ще одному фігуранту «справи Веджіє Кашка» відвідувати лікарню

Новини
Бекір Дегерменджі і Асан Чапух (вгорі), Руслан Трубач і Казім Аметов (внизу) Фото: 15minut.org

В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя задовольнив клопотання захисту і дозволив фігуранту «справи Веджіє Кашка», активісту Руслану Трубачу, який перебуває під домашнім арештом, відвідувати лікарню.

Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Суд задовольнив клопотання адвоката Велілляєва … Р.Трубачу дозволили відвідувати лікарню з 7:00 до 14:00 в будні дні», – йдеться в повідомленні.

За інформацією активістів, адвокат просив «суд» дозволити Тубачу відвідувати лікарню з 7:00 до 18:00, в свою чергу «прокурор» заявив, що цього занадто багато і просив скоротити час до 15:00.

В результаті «суд» дав Тубачу часу на відвідування лікарні навіть на годину менше, ніж просив «прокурор».

Наступне засідання призначене на 26 лютого.

5 лютого «Київський районний суд» Сімферополя дозволив відвідувати лікарню двом фігурантам «справи Веджіє Кашка» Бекіру Дегерменджі і Асану Чапуху, які перебувають під домашнім арештом.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.
  • Громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.
  • 23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.
  • 4 грудня 2018 року «Київський райсуд» Сімферополя на 3 місяці продовжив запобіжний захід фігурантам «справи Веджіє Кашка» Асану Чапуху, Казіму Аметову, Бекіру Дегерменджі і Руслану Трубачу.
  • 24 січня 2019 року «Київський райсуд» Сімферополя задовольнив клопотання захисту і змінив запобіжний захід фігурантам «справи Веджіє Кашка» Бекіру Дегерменджі, Казіму Аметову і Руслану Трубачу з утримання під вартою на домашній арешт. Раніше «суд» відправив під домашній арешт четвертого фігуранта справи Асана Чапуха.