Не пригадую пропозицій генерала Замани зі звільнення Криму – Андрій Сенченко

Новини
Андрій Сенченко, лідер руху "Сила права" Фото investigator.org.ua

Генерал-полковник Володимир Замана, який 25 лютого 2019 року був затриманий військовою прокуратурою та СБУ за звинуваченням у державній зраді, попри його пізніші заяви, не проявляв активної позиції з питання захисту Криму від російської окупації на посаді уповноваженого Верховної Ради України по контролю діяльності Міністерства оборони України в лютому 2014 року.

Про це повідомив лідер руху “Сила права” Андрій Сенченко в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

За словами Сенченка, на нарадах з питання Криму генерал Замана поводився пасивно:

“Я бачив Заману на декількох нарадах, і нічого такого, про що зараз каже Замана – про його пропозиції, як ми будемо захищати Крим… Та ні, Замана там сидів, як зайчик”.

“Пройшло три роки після окупації і з’явилося дуже багато героїв, які казали, що в нас там не було наказу, ще чогось не було”, – додав Сенченко.

За словами політика, він мав доступ до даних Генерального штабу щодо співвідношення сил російських окупантів та України на кримському напрямку на початку окупації півострова.

“Там була дислокація всіх сил і засобів, які були з боку окупантів, в Криму в районі Чонгара, тобто в районі перешийку, і наші сили і засоби – всі, які змогла тоді держава висунути. Так я можу сказати, що співвідношення було приблизно 1:10 на користь окупантів. Це все, що змогла українська армія туди висунути”.

Також Сенченко нагадав, що генерал Замана на посаді керівника генерального штабу не виступив проти зменшення бойової потужності української армії за часів президента Януковича:

“Я не берусь звинувачувати Заману, в мене для цього немає достатньої інформації, нехай з цим розбирається слідство, але я не виступаю його адвокатом, тому що він два роки був керівником Генерального штабу за часів Януковича, за часів, коли Лебедєв був міністром, і якщо він був незгодний з тим, що робив з українською армією або верховний головнокомандувач Янукович, або по суті російський міністр оборони Лебедєв, то він міг гучно подати рапорт про відставку. Він нічого цього не робив. Тобто він до 19 лютого 2014-го року виконував обов’язки за своїм призначенням”.

Нагадаємо:

  • Генерал-полковник Володимир Замана затриманий військовою прокуратурою та СБУ за звинуваченням у державній зраді.
  • Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України курт Волкер визнав реакцію Заходу на окупацію Криму Росією надто повільною.
  • МЗС України збирається домогтися створення міжнародної платформи з деокупації Криму.