Влада проштовхує оборонні замовлення за захмарно завищеними цінами – Андрій Сенченко

Новини
Андрій Сенченко, лідер руху "Сила права" Фото investigator.org.ua

Корупція та зловживання на поставках російських запчастин для української бронетехніки – це дрібниці, оскільки значно більш серйозні оборудки відбуваються  у державному оборонному замовленні, де вартість деяких позицій завищена в декілька разів.

Про це повідомив лідер руху “Сила права” Андрій Сенченко в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Сенченко вважає, що чинний президент Петро Порошенко має опинитися на лаві підсудних разом з першим заступником секретаря РНБО України Олегом Гладковським, оскільки для оборудок із контрабандним постачанням російських запчастин до українських оборонних підприємств за завищеними цінами використовувалося підприємство Петра Порошенка «Кузня на Рибальському».

В той же час, він стверджує, що ці оборудки – це дрібниці:

“Це дрібниці, важливі, але дрібниці. Чому? Я наведу такий приклад. В держоборонзамовленні на цей рік є замовлення на пересувні пральні та лазні на базі КРАЗу. Це такий КУНГ, в якому є чотири душові кабінки і дві пральні машинки. Дев’ять мільйонів гривень за одиницю. Якщо окремо купити шасі КРАЗа, дві ці пральні машинки і чотири душові кабінки, це буде в чотири рази дешевше. Дев’ять мільйонів за одиницю!”

Крім того, Сенченко стверджує, що двічі вдавалося зупинити “мега-оборудку” з державного замовлення на виробництво ракетних катерів за завищеною вартістю:

“двічі намагалися (ми двічі зривали, тому що ми оприлюднювали цю інформацію) протиснути в держоборонзамовлення на цей рік замовлення на десять ракетних катерів «Лань», ціна за одиницю — 3 мільярди 800 мільйонів гривень. Тобто це 140 мільйонів доларів”.

За словами Сенченка, сучасні європейські зразки ракетних катерів коштують близько 20 млн доларів, тобто в  сім разів дешевше.

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якого, згідно їх розслідування, причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка.
  • Національне антикорупційне бюро почало досудове розслідування після перевірки інформації, про яку йде мова у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» про зловживання при проведенні закупівель для української армії.
  • Президент України Петро Порошенко вимагає від правоохоронців проведення термінової перевірки інформації команди журналістських розслідувань Bihus.Info, а також підтримує тимчасове відсторонення від посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського.