Неможливо оголосити підозру бійцям “Беркуту” з Криму та Севастополя без доказів – Горбатюк

Новини
Сергій Горбатюк, керівник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури України Фото: investigator.org.ua

Бійці севастопольського чи кримського «Беркуту» за епізодами розстрілу на Інститутьскій 20.02.2014  не отримували оголошення про підозру, що не виключає їхньої участі у тих подіях.

Про це керівник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк розповів в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань).

За словами Горбатюка, повідомлення про підозру бійцям севастопольського чи кримського «Беркуту» за епізодами розстрілу на Інститутьскій 20.02.2014 не здійснювалося.

“Це не виключає можливості їхньої участі, але ситуація тут суттєво ускладнена, тому що відсутня можливість отримувати документи про їхнє перебування у місті Києві – це фотокартки, їхні особові справи, які дозволяли б ідентифікувати їх набагато швидше, ніж це відбувається на сьогоднішній день”, – каже прокурор.

По всіх інших підрозділах інформація про їхню участь у подіях 20.02.2014 зібрана, стверджує Горбатюк.

“Якщо є дані про перебування тих чи інших «беркутівців» з інших територіальних підрозділів «Беркут», проводяться портретознавчі експертизи, які не завжди, але часто дозволяють чітко ідентифікувати ту чи іншу особу”, – додає він.

За його словами, у випадку з кримським і севастопольским “Беркутом” це неможливо.

“Але робота триває саме в частині отримання показань від тих же самих «беркутівців», і інших працівників міліції, і потерпілих, і свідків. Однак, найбільш достовірна інформація може бути отримана саме від правоохоронців, які знають, хто був безпосередньо, знають по прізвищах, знають, який підрозділ. Але саме в цій частині в нас практично абсолютна відсутність показань від правоохоронців, які перебували на місцях, за виключенням одиниць”.

Горбатюк запевняє, що якщо будуть отримані необхідні дані, то бійцям “Беркуту” з Криму та Севастополя буде оголошено про підозру.

Нагадаємо:

  • Росія відмовила в екстрадиції 12 колишніх співробітників спецпідрозділу МВС України «Беркут», звинувачених у вбивствах на Майдані в Києві.
  • Екс-командира керченського «Беркуту» в Криму засудили майже до 8 років за хабар.
  • Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила екс-заступнику командира роти Беркута в Севастополі про підозру у сприянні окупації Кримського півострова Росією.