В Керчі продовжується незаконний видобуток токсичного піску зі сховища відходів, що забруднює Чорне море

Новини
Фото: RFE/RL

В окупованому Криму продовжується незаконний видобуток токсичного піску в районі Верхньо-Чурбашського та Нижньо-Чурбашського хвостосховищ окупованої Керчі, де зберігалися отруйні відходи підприємства «Камиш-Бурунський залізорудний комбінат», що призводить до забруднення Чорного моря.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прокуратури АРК, яка витребувала інформацію з Державного космічного агентства України.

«Незаконний видобуток піску на території Верхньо-Чурбашського та Нижньо-Чурбашського хвостосховищ продовжується. Під приводом днопоглиблювальних робіт за допомогою спеціальної техніки проводиться вибірка піску на обвідному каналі (знаходиться між хвостосховищами). Офіційно роботи проводяться для запобігання підтоплення ряду житлових будівель у н.п. Приозерне. У випадку порушення проектних норм існує можливість руйнування окремих ділянок шосе Героїв Ельтигена», – йдеться у повідомленні.

Фото: ark.gp.gov.ua

В прокуратурі нагадали, що після окупації Росією Криму, дамбу Нижньо-Чурбашського водосховища у Керчі почали використовувати для незаконного видобутку піску.

«Обсяг видобутого піску збільшується з кожним днем, в наслідок чого бруд від його промивання та видобування потрапляє на міський пляж, оскільки злив відбувається прямо в канал», – зазначили у відомстві.

Фото: ark.gp.gov.ua

Хвостосховища використовувались для збору відходів збагачення буро-залізнякових руд аглофабрики, дренажних вод фабрики випалу і дробильної фабрики Камиш-Бурунського залізорудного комбінату з 1968 по 1994 роки. Хвостосховища обмежены насипною піщаною дамбою, яка запобігає потраплянню шкідливих речовин у навколишнє середовище. За результатами аналізу піску, проведеного у 2016 р., встановлено, що кількість миш’яку у ньому перевищує гранично допустиму концентрацію у 500 разів, сурми – у 3 рази, ванадію – у 3.5 рази, хрому – у 1420 разів, фосфору і заліза: 341 і 370 млг/кг відповідно.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2016 року блогер з Керчі Костянтин Ходаковський розповсюдив інформацію про те, що токсичний пісок з дамби Нижньо-Чурбашського хвостосховища використовується на будівництві Керченського мосту.
  • У вересні 2018 року керівник прес-служби Керченського відділення «Кримського громадського руху «Антикорупційне бюро Республіки Крим» Михайло Меньшиков повідомив, що токсичний пісок з Нижньо-Чурбашського хвостосховища, попри судову заборону, добувають для будівництва об’єктів інфраструктури півострова і для вільної продажу населенню.
  • На початку 2019 року у Керчі незаконний видобуток отруйного піску з урочища Плавні на території Нижньо-Чурбашського хвостосховища призвів до руйнування частини дамби, яка перешкоджала потраплянню токсичних відходів у море.
  • 4 лютого МінТОТ опубліковало дані   про обсяги видобутку токсичного піску в районі Верхньо-Чурбашського та Нижньо-Чурбашського хвостосховищ Керчі та загрозу екологічну катастрофи в Керченській протоці та Чорному морі.
  • 4 лютого ГУ Нацполіціі в АРК і Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом забруднення Чорного моря через видобуток токсичного піску за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст. 240 КК України (порушення правил охорони або використання надр).