Посол США про розслідування BIHUS.info: Уряд має розслідувати корупцію в «Укроборонпромі»

Новини
Посол США в УкраЇні Марі Йованович Фото: Ukraine Crisis Media Center

Посол США в Україні Марі Йованович вважає, що український уряд має провести аудит підприємств держконцерну «Укроборонпром» та провести розслідування фактів корупції в оборонно-промисловому комплексі України після оприлюднення інформації, викладеній у журналістському розслідуванні програми BIHUS.info.

Про це американський дипломат заявила у вівторок, 5 березня, в ході інформаційного марафону «Діалоги в часі» в Українському кризовому медіа-центрі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Уряд України має здійснити аудит «Укроборонпрому» та розсекретити держоборонзамовлення до максимально можливої межі. Це сприятиме прозорості й боротьбі з корупцією в оборонному секторі і допоможе зробити цю систему більш прозорою. Заплющення очей на корупцію у секторі оборони означатиме позбавлення українських мужніх солдатів їжі, медичного обслуговування та зброї», – сказала Йованович.

«Уряд має розслідувати і порушити кримінальні справи щодо корупції в «Укроборонпромі» і в інших установах», – додала вона.

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема, як «прокладку» вони використовували підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському», через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.
  • Президент Порошенко зажадав від правоохоронців проведення термінової перевірки інформації команди журналістських розслідувань Bihus.Info.
  • НАБУ почало досудове розслідування після перевірки інформації, про яку йде мова у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» про зловживання при проведенні закупівель для української армії.
  • 4 березня президент Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО України, а також посади голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.
  • В третій частині журналістського розслідування BIHUS.info журналісти оприлюднили інформацію, як керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін санкціонував купівлю російських комплектуючих для ремонту двох казахських літаків Ан-26 з багаторазовою націнкою у компанії, підконтрольній синові колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря і його бізнес-партнерів. При цьому Букін отримав в якості «відкату» за цю угоду 10 тисяч дол., а О.Гладковскій – 30 тисяч дол.