Росія вкрала 9 млрд кубометрів українського газу – Світлана Нєжнова

Новини
Світлана Нєжнова, голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» Фото: investigator.org.ua

До збитків, яких зазнав НАК «Нафтогаз України» через російську анексію Криму, буде зараховано не лише захоплені Росією активи ДАТ «Чорноморнафтогаз», а й газ, який з початку окупації РФ видобуває з українських родовищ.

Про це повідомила Світлана Нєжнова, голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

За її словами, Арбітражний трибунал у Гаазі, що визнав відповідальність Росії за захоплення активів НАК «Нафтогаз України», визначить обсяг збитків, яких зазнав НАК «Нафтогаз України».

“Арбітраж складе графік, згідно з яким буде заслуховувати інформацію щодо тих збитків, які були нанесені: які це були основні засоби, яке це було рухоме чи нерухоме майно, де наразі документи. Крім цього, будуть підраховані збитки, які продовжує нести Україна — це той газ, який видобувається зараз. Бо спочатку анексії по 1 березня поточного року можна вже назвати цифру – 9 мільярдів кубічних метрів, що Росія незаконно видобула з родовищ, які належать Україні”, – сказала Світлана Нєжнова.

Також голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» повідомила, що терміни розгляду справи в арбітражі наразі витримуються.

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму Російською Федерацією були захоплені і тепер використовуються активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму, оскільки порушила угоду про захист інвестицій, експропріювавши активи української компанії та її дочірніх підприємств, зокрема ДАТ «Чорноморнафтогаз», на півострові та на шельфі Чорного моря.
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим, що на даний момент оцінюються експертами в 5 млрд. дол.
  • На захоплених в України бурових вишках і платформах на шельфі Чорного моря російські військові встановили радіолокаційні станції.