Колишній «Севморзавод» Порошенка стане основною базою ремонту кораблів ЧФ РФ

Новини
Сухий док «Севморзаводуа» Фото: РИА Новости Крым. Андрей Киреев

Севастопольський морський завод, що належить президентові України Петру Порошенко, «націоналізований» після окупації Криму і перетворений на філію російського АТ «Центр судноремонту «Звездочка», стане базовим підприємством для ремонту кораблів Чорноморського флоту РФ.

Про це повідомив директор заводу Володимир Баженов агентству РИА Новости, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, з цією метою розроблена програма модернізації та технічного переозброєння підприємства.

Баженов нагадав, що територіально завод розташовується на двох майданчиках в Севастополі: основній «Південій» і «Інкерман» загальною площею 53 га. На заводі є два сухих доки, спеціалізовані цехи по ремонту корпусу, виготовлення корпусних конструкцій, суднового обладнання, систем і трубопроводів. Добудова і швартовні випробування здійснюються біля спеціальних набережних, обладнаних всіма необхідними комунікаціями.

Це створює умови для ремонту, докування, переобладнання і модернізації кораблів і суден різного класу і призначення, впевнений Баженов.

В даний час на «Севморзаводі» будують два важких плавучого крана – ПК-400 «Севастополь» і ПК-700 «Григорій Просянкін». На ремонт і обслуговування в доки протягом року стануть військові кораблі і судна забезпечення Чорноморського флоту РФ. За більш ніж двовікової період завод побудував понад 500 і відремонтував понад п’ять тисяч кораблів і суден.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2015 року «націоналізований» окупаційними «владою» Криму Севастопольський морський завод, власником якого є Петро Порошенко, був офіційно зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб РФ під назвою Державне унітарне підприємство «Севастопольський морський завод».
  • У вересні 2015 року «Севморзавод» став філією російського судноремонтного заводу «Зірочка».
  • У жовтні 2015 року підприємство отримало перше замовлення від Чорноморського флоту Росії на обробку і забарвлення корпусу новітньої дизель-електричного підводного човна «Новоросійськ» проекту 636.3 (Варшав’янка), побудованої спеціально для ЧФ.
  • 2 лютого 2018 року уряд РФ перевів «Севморзавод» у федеральну власність.
  • 9 липня 2018 року секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев під час візиту до окупованого Криму заявив, що кримські суднобудівні і судноремонтні підприємства недостатньо швидко переходять в «державну власність РФ». Перш за все, це стосується «Севморзаводу» і «Морського індустріального комплексу», на базі якого заплановано створення судноремонтного кластера, здатного приймати великі кораблі для виконання обслуговування.
  • Про те, як Петро Порошенко став власником Севморзаводу, Центр журналістських розслідуваньписав у статті «Завод президента».