Патрушев поскаржився, що вкрадені у України кримські підприємства занадто повільно переходять в «держвласність РФ»

Новини
Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев Фото: РИА Новости

Кримські суднобудівні та судноремонтні підприємства недостатньо швидко переходять до «державної власності РФ», заявив секретар Ради безпеки Російської Федерації Микола Патрушев під час візиту до окупованого Криму.

Про це з посиланням на офіційний інформаційний портал окупаційної «влади» Криму “Кримінформ” повідомляє Центр журналістських розслідувань.

“Процес переводу до державної власності майнового комплексу окремих важливих підприємств йде повільно. Перш за все, це стосується “Севастопольського морського заводу” та “Морського індустріального комплексу”, на базі якого заплановано створення судноремонтного кластеру, що здатен приймати великі кораблі для виконання обслуговування”, – сказав Патрушев під час виїзної наради з питань забезпечення “законності та правопорядку” в регіонах Кримського півострова.

Секретар Радбезу РФ нагадав також, що досі не вирішене питання про завантаження суднобудівного заводу “Море” цивільною продукцією. Він наголосив, що після додаткового обговорення проблем, пов’язаних з промисловими підприємствами Криму, необхідно усунути причини, що викликають уповільнення процесу “інтеграції” підприємств.

Нагадаємо, «націоналізований» в 2015 році окупаційною «владою» Криму Севастопольський морський завод, що належить президентові України Петру Порошенко, 2 лютого 2018 року рішенням російського уряду був переданий федеральну власність з визначенням відомчої належності Мінпромторгу Росії.

У вересні 2015 року Севморзавод рішенням окупаційної «влади» був переданий російському судноремонтному заводу «Зірочка» у якості філіалу.

У жовтні 2015 року підприємство отримало перше замовлення від Чорноморського флоту Росії на обробку і забарвлення корпусу новітньої дизель-електричного підводного човна «Новоросійськ» проекту 636.3 (Варшав’янка), побудованої спеціально для ЧФ.

За підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.

Прокуратура АРК призначила судово-економічну експертизу, щоб встановити розмір збитку, який був заподіяний незаконним захопленням державного майна в окупованому Росією Криму. Її результати будуть використані в якості доказів, як в національних судах, так і Міжнародному кримінальному суді.

Про те, як Петро Порошенко став власником Севморзаводу, Центр журналістських розслідувань писав у статті «Завод президента».