В Криму «суд» засудив фігурантів «справи Веджіє Кашка» до умовних термінів

Новини
Фігуранти «справи Веджіє Кашка» пысля вироку «Київського райсуду» Сімферополя, 17.04.2019 Фото: Антон Наумлюк

В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя у середу, 17 квітня, засудив фігурантів «справи Веджіє Кашка» Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Казіма Аметова і Руслана Трубача до умовних термінів.

Про це після закінчення «суду» розповіла дружина Бекіра Дегерменджі Аліє у відеокоментарі, опублікованому громадським об’єднанням «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Суддя виніс нам остаточний вирок… Він сказав, що у нас немає ніяких доказів з приводу цієї справи. Він вважає, що вони винні за частиною 2 статті 163 (УК РФ – ред.). Вони обвинувачуються у вимаганні у великому розмірі… Він визначив покарання у вигляді позбавлення волі на три роки, але з випробувальним терміном на три роки … У нас є можливість протягом 10 днів подати апеляцію до «Верховного суду Криму»», – розповіла Аліє Дегерменджі.

Вона уточнила, що Бекір Дегерменджі, Кязим Аметов і Руслан Трубач засуджені до трьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном у три роки. Асана Чапух, якого додатково обвинуватили у зберіганні зброї та боєприпасів, засуджений до трьох з половиною років умовно з випробувальним терміном у три роки.

До подачі апеляційної скарги всі фігуранти справи перебуватимуть під домашнім арештом та носитимуть електронні браслети.

В свою чергу, журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк повідомив, що «Київський райсуд» при винесені вироку відмовився враховувати рішення «Сімферопольського районного суду», який постановив стягнути з громадянина Туреччини Юсуфа Айтана грошові кошти, які він взяв у борг у ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка і відмовлявся повертати.

«Кашка звернулася за допомогою до Дегерменджі, Аметова, Трубача і Чапуха, проте їх участь в поверненні боргу співробітники ФСБ і суд кваліфікували, як вимагання. Фактично, суд визнав відсутність умислу в діях обвинувачених, проте при винесенні вироку ця обставина врахована не була. У зв’язку з цим, захист, можливо, буде подавати апеляційну скаргу на вирок», – зазначив журналіст.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.
  • Громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.
  • 24 січня 2019 року «Київський райсуд» Сімферополя задовольнив клопотання захисту і змінив запобіжний захід фігурантам «справи Веджіє Кашка» Бекіру Дегерменджі, Казіму Аметову і Руслану Трубачу з утримання під вартою на домашній арешт. Раніше «суд» відправив під домашній арешт четвертого фігуранта справи Асана Чапуха.
  • 1 березня «Київський районний суд» Сімферополя продовжив домашній арешт фігурантам «справи Веджіє Кашка» до 7 травня.
  • 10 квітня на засіданні «Київського райсуду» Сімферополя «прокурор» запросив для фігурантів «справи Веджіє Кашка» умовні терміни.