Джерела фінансування звезення людей з регіонів на дебати на стадіоні невідомі – ОПОРА

Новини
Фото: Youtube Радіо Свобода

Джерела фінансування організації транспортування людей з регіонів України до Києва на публічні дебати кандидатів в президенти Володимира Зеленського і Петра Порошенка, які мають відбутись в п’ятницю, 19 квітня, о 19:00 на НСК «Олімпійський», невідомі.

Про це повідомив на час прес-конференції в Києві аналітик Громадської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, передає Центр журналістських розслідувань.

«Точкою входу щодо транспортування виборців до столиці були посадові особи. Але під час перевірки, яку ми організовували, не озвучувались ні джерела фінансування цих поїздок, ні планів залучити цих людей щодо підтримки того чи іншого кандидата. З точки зору запобігання можливим зловживанням адміністративним ресурсом ми звертаємося до представників органів влади з проханням роз’яснити джерела фінансування і залучення в підтримку того чи іншого кандидата при організації і транспортуванні виборців», – сказав Клюжев.

В свою чергу голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська вказала, що організоване звезення людей на дебати в НСК «Олімпійський» штабами кандидатів не є порушення законодавства у кількох випадках.

«З одного боку нічого в цьому кримінального немає, якщо: а) це було проплачено з виборчого фонду кандидата; б) якщо там були залучені посадові особи, які в цей час не перебували на робочому місці і не зловживали службовим повноваженнями, а, наприклад, перебували у відпустці. Важливо зафіксувати сам факт мобілізації, він мав місце», – зазначила Айвазовська.

Нагадаємо:

  • 7 квітня Центральна виборча комісія України оголосила офіційні результати першого туру виборів президента 31 березня. За ними, до другого туру, який відбудеться 21 квітня, проходять кандидати Володимир Зеленський та Петро Порошенко, яких і внесли до виборчого бюлетеню для повторного голосування.
  • Голова ЦВК Тетяна Сліпачук заявила, що офіційні дебати Володимира Зеленського та Петра Порошенка повинні проводитися в студії Суспільного.
  • Штаби кандидатів у президенти Зеленського і Порошенко узгодили порядок проведення «публічних дебатів» на НСК «Олімпійський», які пройдуть 19 квітня з 19:00 до 20:00.
  • ЦВК перенесла час початку офіційних дебатів між кандидатами в президенти Порошенко і Зеленським у студії на телеканалі «Громадське» з 20:00 на 21:00 в п’ятницю, 19 квітня, для того щоб кандидати встигли на них доїхати після «публічних дебатів» на НСК « Олімпійський ». Однак Зеленський брати участь в дебатах на «Громадському» не збирається.