На адмінкордоні з Кримом ФСБ цікавиться, за кого їдуть голосувати кримчани

Новини
Фото: genichesk.ipc.org.ua

На адмінкордоні з окупованим Кримом співробітники ФСБ цікавляться у кримчан, які їдуть на материкову Україну, за кого вони будуть голосувати у другому турі виборів президента.

Про це медіа-центру IPC-Генічеськ розповіли декілька кримчанок на умовах анонімності, передає Центр журналістських розслідувань.

«Запитали про мету поїздки. Кажу голосувати. Тоді розпитують: а за кого? Якісь списки собі складають, не знаю, тепер із острахом вертаюся назад!», – розповіла кримчанкана на виборчій дільниці у селі Чонгар.

Ще одна мешканка Криму додала, що не боялася їхати голосувати, бо «все вже втратила 2014 року (після окупації Криму – ред.), тепер втрачати нічого».

Така ж інформація про розпитування з боку мпівробітників ФСБ кримчан, які перетинають адмінмежу, надходила і представникам громадського формування «Аскер», які допомагають українським прикордонникам охороняти прилеглий до адмінмежі з півостровом регіон Херсонської області.

У дільничній виборчій комісії в селі Чонгар проінформували медіа-центр IPC-Генічеськ, що заяви про порушенні виборчого процесу не надходило, «вибори проходять спокійно».

«Наша дільниця розташована найближче до анексованого Криму, тому у нас зареєструвалася з Криму 41 людина. Зараз вже біля 10 чоловік проголосували», – розповіла голова ДВК Наталія Моїсеєнко.

Нагадаємо:

  • 21 квітня в Україні проходить повторне голосування (другий тур) на чергових виборах президента. Українці вибирають, хто з двох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів у першому турі, має стати главою держави – шоумен, художній керівник студії «Квартал 95» Володимир Зеленський або діючий президент Петро Порошенко.
  • Для голосування у другому турі виборів президента України 538 виборців з окупованих Криму і Севастополя тимчасово змінили місце голосування на території Херсонської області. При цьому найбільше кримчан будуть голосувати у Каланчацькому районі.
  • ГУ Нацполіції в АРК та Севастополі залучило до забезпечення порядку на адмінмежі з окупованим Кримом колег з Запорізької, Дніпропетровської та Миколаївської областей, а також кінологів. Правоохоронці працюють в посиленому режимі.
  • Кримчани, які їдуть на Херсонщину, щоб взяти участь у другому турі виборі президента України, ховають вишиванки при перетині адмінкордону з окупованим Кримом від російських прикордонників.
  • За інформацією Держприкордонслужби, ситуація на адмінкордоні з окупованим Кримом стабільна. КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» працюють у штатному режимі.