Спікер Ради Парубій підписав закон про українську мову

Новини
Спікер ВРУ Андрій Парубій підписує закон про українську мову Фото: Facebook Верховна Рада України

Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій у вівторок, 14 травня, підписав закон «Про функціонування української мови як державної» на пленарному засіданні парламенту.

Свій підпис під документом, Парубій поставив після того як Рада відхилила чотири проекти постанов, якими пропонувалося скасувати результати голосування у другому читанні та в цілому за законопроект (№5670-д) про мову, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання ZN.UA.

Підписуючи закон, Парубій зазначив, що просить Апарат Верховної Ради якомога швидше направити його Адміністрацію президента з тим, щоб глава держави також його підписав. Сесійна зала зустріла цю заяву оплесками.

Спікер ВРУ Андрій Парубій Фото: Facebook Верховна Рада України

Перед цим народні депутати відхилили проекти постанов, якими ряд їхніх колег пропонували відмінити результати голосування за закон і які блокували підписання закону спікером. Жоден з проектів постанов – № 5670-д-п, 5670-д-п1, 5670-д-п2, 5670-д-П3, внесених депутатами з фракції «Опозиційний блок» і «Відродження», не набрав 226 мінімально необхідних голосів для того, щоб бути прийнятим і таким чином скасувати результати голосування за закон про українську мову.

Відхиливши дані постанови, Верховна Рада розблокувала можливість спікеру підписати закон про функціонування української мови як державної. Тепер його має підписати президент.

Раніше Петро Порошенко обіцяв підписати закон про функціонування української мови як державної, якщо Верховна Рада встигне прийняти його в другому читанні до того, як чинний глава держави складе повноваження.

Нагадаємо:

  • 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №5670-д «Про функціонування української мови як державної», згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в державних установах і суспільстві. Закон не обмежує прав національних меншин і корінних народів, не втручається в сферу релігійних обрядів і особистого спілкування і дозволяє отримувати сервіс іншою мовою, якщо сторони погоджуються. При цьому порядок застосування мов в Україні визначається виключно статтею 92 закону. Закон передбачає знання і застосування державної мови посадовими особами та постачальниками послуг, іспит з української мови для отримання громадянства, україномовну освіту для всіх громадян. Також в законі прописано, що на загальнонаціональних телеканалах має бути не менше 90% української мови, у всіх ЗМІ і сайтів повинні бути українські версії сайтів, не менше 50% назв книг повинні видаватися українською мовою, і не менше 50% назв газет і журналів українською мовою в точках розповсюдження.