У Криму кримські татари вшановують пам’ять жертв депортації під наглядом силовиків

Новини
Фото: Facebook Эльзара Ислямова

В окупованому Криму в Сімферополі в суботу, 18 травня, кримські татари вшановують пам’ять жертв злочинної депортації свого народу з півострова під наглядом російських силовиків.

Траурний захід, присвячений 75-й річниці депортації кримських татар, проходить біля пам’ятного каменя в сквері біля сімферопольського залізничного вокзалу, повідомляє видання Крим.Реалії, передає Центр журналістських розслідувань.

У ньому беруть участь близько сотні людей, в основному люди похилого віку. Деякі прийшли з національними кримськотарськими прапорами з траурною стрічкою.

Захід проходить під наглядом приблизно 20 співробітників російської поліції і Росгвардіі. Незважаючи на те, що він не узгоджений з місцевими «владою», силовики не втручаються, стоять осторонь.

Захід розпочався з традиційної молитви (дуа) в пам’ять про загиблих жертв депортації.

Як пише видання, вранці в селищі Октябрське Красногвардійського району Криму також пройшли жалобні заходи, приурочені до 75-х роковин депортації кримськотатарського народу. При цьому місцева «влада» погодила їх проведення, тому в них взяли участь значна кількість кримських татар.

Захід також проходив під наглядом російських силовиків.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.
  • 18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму. 
  • 18 травня 2019 року в Україні вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. У Києві та інших містах країни пройдуть пам’ятні заходи, присвячені 75-й річниці злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з Криму.