Поліцію АР Крим очолив екс-заступник керівника УБОЗ часів Януковича

Новини
Начальник ГУ Нацполіції в АРК і Севастополі Выталый Стрижак Фото: kherson.ipc.org.ua

Очільником Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі призначено полковника Віталія Стрижака, що займав посаду заступника голови ГУ НП у місті Києві – начальника кримінальної поліції.  

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на на медіа-центр IPC-Херсон.

Представлення нового начальника ГУ Нацполіції в АР Крим та Севастополі відбулося у Херсоні. У заході взяв участь заступник голови Нацполіції України Ігор Клименко.

“Те, що вже встиг вивчити – у нас існує певний некомплект, який ми повинні усунути. Будемо працювати засучивши рукава”, – сказав під час представлення Стрижак.

До призначення Стрижака обов’язки начальника главку виконував Андрій Бондаренко.

За декларацією, яку Стрижак подав за 2018 рік, вказано, що він володіє двома земельними ділянками загальною площею 0,27 га у с.Литвинівка Вишгородського району Київської обл., та 1 квадратним метром землі у місті Києві з поміткою “місце реєстрації без права проживання”. Також Стрижак задекларував 375,5 тис грн зарплати за основним місцем роботи, а також 100 тис. грн і 12 тис. доларів США грошових активів.

Дружині Стрижака Наталії Леонідівні за тією ж декларацією належить квартира площею 81 кв. метр, три земельні ділянки по 0,12 га у Макарівському, Києво-Святошинському та Вишгородському районах Київської області, ще 0,1 га у м. Києві, дачний будинок площею у 142 квадратні метри у с. Гатному та житловий будинок у Києві площею у 306 квадратних метрів. Також вона володіє двома картинами, отримала 32 тисячі гривень заробітної плати та має 47,6 тис. доларів грошових активів.

Нагадаємо:

  • Віталій Стрижак працював заступником начальника УБОЗ Міністерства внутрішніх справ України у 2013-1014 роках.
  • За твердженням народного депутата Ігора Луценка, Стрижак є другом кримінального авторитета Кошелєва, який був компаньйоном Юрія Крисіна, звинуваченого у вбивстві журналіста В’ячеслава Веремія 18 лютого 2014 року. Також, за словами Луценка, Стрижак входив до слідчо-оперативної групи, яка розслідувала «злочинну діяльність майданівців» у грудні 2013 – лютому 2014 року.
  • 14 травня 2018  року у складі національної поліції в АРК з’явилося відокремлене відділення патрульної поліції АР Криму та Севастополя, що дислокується в трьох прикордонних районах Херсонщини – Каланчацькому, Чаплинському, Генічеському, – та на трьох КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом.
  • З січня 2019 року ГУ Нацполіції України в АРК та м. Севастополі переведено з Одеси  до прикордонної з окупованим Кримом Херсонської області. Попередній начальник кримського главку Анатолій Бахчиванжи звільнився з посади через незгоду із рішенням про передислокацію ГУ НПУ до Херсона.