Одкровення Гіркіна: російський терорист розповів про страти і «живі щити» на Донбасі

Новини
Ігор Гіркін (Стрєлков) Фото: INSIDER

Російський терорист, екс-«міністр оборони« ДНР »Ігор Гіркін (Стрєлков) в інтерв’ю на YouTube-каналі «ГлавТема Народ» зізнався, що віддавав накази про страту українських військовополонених на Донбасі, а також прикривався «живими щитами» з числа мирного населення.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Звичайно ж, я приймав рішення про смертні кари. Так як військовий трибунал складався із командирів, і коли починалися активні бойові дії, їх просто не можна було витягувати з позицій», – сказав терорист.

За його словами, таких наказів з його боку було кілька, а українців, які потрапили в полон до терористів «ДНР», «стратили за серйозні порушення перед бойовиками».

«Вважаю, що всі вони були зроблені правильно. Були страчені кілька диверсантів і шпигунів з України. Також були страчені кілька злочинців, які скоїли тяжкі воєнні злочини зі складу ополченців», – сказав Гіркін.

Гіркін розповів, що коли терористи намагалися воювати з силами АТО поза житловою забудовою, вони зазнавали поразки.

«Як мені говорили українські військові: що ж ви як боягузи сидите, виходьте в поле, не прикривайтесь мирними людьми. Ну, вибачте, вийти в поле для того, щоб нас знищили? Я все-таки не Дон Кіхот», – сказав терорист.

Про те, як РФ використовувала «живі щити» під час окупації Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.

Нагадаємо:

  • 27 лютого 2014 року будівлі Ради міністрів і Верховної Ради АРК були захоплені озброєними людьми в камуфляжі без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • Колишній співробітник ФСБ Ігор Гіркін, який використовує псевдонім Стрєлков, брав безпосередню участь в окупації Криму, зокрема, в захопленні будівель парламенту і уряду АРК під виглядом командира «ополченців». Він визнав, що їм довелося буквально «зганяти» кримських депутатів на сесію, щоб вони проголосували за відділення Криму від України.
  • У квітні 2014 року очолюваний Гіркіним загін, який прибув з Росії, захопив міста Слов’янськ та Краматорськ в Донецькій області України з чого, власне, почалася російська окупація Донбасу. У серпні 2014 року Гиркин покинув Донбас і виїхав до Росії.